Z odobratých detí v zahraničí sa 70 percent vráti do rodín

NETKY.SK • 7 Júl 2014, 14:02 • 2 min
Z odobratých detí v zahraničí sa 70 percent vráti do rodín

BRATISLAVA - Z detí, ktoré sociálne úrady v zahraničí odoberú slovenským rodičom, sa do biologických rodín naspäť vracia 70 percent z nich.

slovakia

left justify in out

Desať percent detí počas konania dosiahne plnoletosť, desať percent detí umiestnia do domovov na Slovensku a desať percent detí je adoptovaných, keďže rodina o nich nemá záujem, respektíve ju tieto deti nemajú. Na tlačovej besede to dnes uviedla riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí Andrea Cisárová.

 

V roku 2012 vo Veľkej Británii podľa Cisárovej odobrali slovenským rodičom 116 detí, centrum sa vo všetkých prípadoch snažilo vrátiť deti späť do biologických rodín, čo sa väčšinou podarilo. V roku 2013 sa v Británii viedlo 72 konaní voči odobratým slovenským deťom, k adopcii sa pristúpilo v štyroch prípadoch. V tomto roku v Británii zatiaľ Slovákom odobrali 46 detí, 17 detí sa už podarilo vrátiť biologickej rodine. V drvivej väčšine sú deti podľa Cisárovej odoberané preto, lebo rodičia sa o nich nevedia postarať. 

 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter vyzdvihol, že rezort v ostatných rokoch zintenzívnil komunikáciu s britskými úradmi, kde komunikujú medzi sebou priamo sociálne úrady, ktoré riešia jednotlivé prípady. „Vždy sa snažíme, aby sa dieťa vrátilo do biologickej rodiny,“ konštatoval minister. Slovenská strana rovnako presadzuje prijatie memoranda medzi SR a Veľkou Britániou k tejto problematike, ktoré by ešte viac zefektívnilo spoluprácu úradov oboch štátov a dalo jej administratívne základy. Text memoranda teraz posudzuje britská strana, ak by s ním boli nejaké problémy, Richter je pripravený vycestovať do Británie a doriešiť finálnu podobu dokumentu. 

 

Richter rovnako odmieta populizmus a politikárčenie v téme ochrany detí. Exminister spravodlivosti Jozef Mihál a bývalá štátna tajomníčka Lucia Nicholsonová podľa jeho slov nevenovali žiadnu pozornosť činnosti Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí. Nicholsonovej aktivity, ktorá minulý týždeň zvolala mimoriadne zasadnutie ľudskoprávneho výboru k ochrane detí vo Veľkej Británii považuje minister za neúprimné. S parlamentom i výborom je Richter pripravený naďalej spolupracovať, problematike odoberania detí pre sociálnu situáciu v rodinách podľa neho patrí aj na pôdu národnej rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona