Z odmeny za prácu vo volebnej komisii sa odvody neplatia

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 11:20 • 2 min
Z odmeny za prácu vo volebnej komisii sa odvody neplatia

BRATISLAVA - Predsedovia volebných komisií, členovia a ani zapisovatelia volebných komisií nemajú na účely sociálneho poistenia postavenie zamestnanca.

slovakia

left justify in out

"Obec ich z dôvodu vyplatenia odmeny neprihlasuje do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia, ktorý vedie Sociálna poisťovňa, a z vyplatenej odmeny neodvádza poistné na sociálne poistenie," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.


Odmena za výkon funkcie predsedu, člena a zapisovateľa volebnej komisie totiž nie je príjmom zo závislej činnosti podľa zákona o dani z príjmov, ktoré zakladajú postavenie zamestnanca na účely sociálneho poistenia. Tieto osoby ani obce tak podľa Višvádera nemajú voči Sociálnej poisťovni ani žiadne oznamovacie povinnosti.


Od začiatku tohto roka sa z odmien za účasť vo volebnej komisii neplatia ani zdravotné odvody. "Zmenu sme privítali, keďže administratívna náročnosť prihlasovania a odhlasovania do zdravotnej poisťovne bola vyššia ako finančný efekt," uviedol pre agentúru SITA PR špecialista poisťovne Dôvera Matej Štepianský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies