Z obliehanej sýrskej Madáje dnes majú evakuovať stovky chorých civilistov

NETKY.SK • 12 Január 2016, 09:59 • 2 min
Z obliehanej sýrskej Madáje dnes majú evakuovať stovky chorých civilistov

DAMASK - Najmenej 400 civilistov zo sýrskeho mesta Madájá, ktoré už šesť mesiacov oblieha armáda lojálna prezidentovi Bašárovi Asadovi, by dnes mali evakuovať kvôli závažným zdravotným problémom súvisiacim s ich podvýživou a inými chorobami.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na zdroje OSN o tom dnes na svojej internetovej stránke informoval francúzsky časopis L'Express. Na základe dohody bojujúcich strán v pondelok do mesta Madájá vstúpil konvoj pozostávajúci zo 44 kamiónov, ktoré obyvateľov obliehaného mesta doviezli potraviny, lieky, oblečenie a prikrývky. Vedúci humanitárnych operácií OSN Stephen O'Brien v pondelok na tlačovej konferencii uviedol, že v meste sú stovky ľudí, ktorým hrozí smrť hladom, pričom 400 z nich treba evakuovať okamžite.


Podľa mimovládnej organizácie Lekári bez hraníc od 1. decembra zomrelo v Madáji od hladu 28 ľudí. Situáciou v obkľúčených sýrskych mestách sa nedávno na svojom neverejnom zasadnutí zaoberala na úrovni veľvyslancov aj Bezpečnostná rada OSN. Španielsky diplomat Roman Ozargun Marchesi na schôdzke pripomenul, že "blokáda (civilného obyvateľstva) s cieľom vyhladovať ho je vojnový zločin". Predpokladá sa, že sýrska armáda, ale aj povstalci takto v obliehaných mestách "uväznili" asi 400.000 civilistov.


Samotní obyvatelia Madáje označujú svoju situáciu za zúfalú. Niektorí už 15 dní jedia len polievku, iní chytajú mačky alebo jedia zvyšky potravín nájdené v odpadkoch či trávu. "Prosili sme vojakov o jedlo, ale odmietli nás," uviedol podľa L'Express jeden z obyvateľov mesta. "Naše deti preplačú celé noci, nie sme schopní nájsť niečo, čo by sme im dali jesť," povedala jedna zo žien, podľa ktorej ľudia od hladu omdlievajú, trpia anémiou a inými zdravotnými problémami.


Ďalších 21 kamiónov dopravilo pomoc pre obyvateľov šiitských dedín Fúa a Kafarjá v provincii Idlib, ktoré obliehajú protivládni povstalci bojujúci za zvrhnutie prezidenta Bašára Asada. Šéfka sýrskeho Červeného kríža Marianne Gasserová informovala, že táto humanitárna operácia by mala trvať ešte niekoľko dní. Vyhlásila, že ide o pozitívny zvrat, ale dodala, že by nemalo zostať len pri distribúcii potravín a liekov. Zdôraznila, že treba zabezpečiť pravidelný prístup do obliehaných zón, čo žiadajú aj USA, Británia a


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona