Z obliehaného mesta Debaľceve začali evakuovať civilistov

NETKY.SK • 6 Február 2015, 18:09 • 2 min
Z obliehaného mesta Debaľceve začali evakuovať civilistov

DEBAĽCEVE - Zo separatistami obliehaného východoukrajinského mesta Debaľceve začali dnes evakuovať miestnych obyvateľov. Na vytvorení humanitárneho koridoru sa dohodli ukrajinské úrady a separatisti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Do centra mesta vstúpili dva konvoje - približne 20 autobusov z územia pod kontrolou vládnych síl a vyše 30 z mesta Doneck, ktoré ovládajú separatisti.
     

Na konvoje čakali stovky civilistov, ktorí sa v nich vydali buď na územie vládnych síl alebo na teritórium separatistov. Oba konvoje sprevádzali pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
     

Podľa agentúry Reuters konvoj smerujúci do 60-kilometrov vzdialeného Donecka viezol len 60 ľudí - väčšina autobusov bola prázdna.
     

Hovorca ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin obvinil Kyjev z toho, že neinformoval ľudí o možnosti evakuácie do DĽR. Okrem toho tvrdil, že keď konvoj vstúpil do Debaľceve, ukrajinské delostrelectvo spustilo z mesta paľbu.

     

V Debaľceve zostalo ešte zhruba 3000 ľudí - pred vypuknutím konfliktu ich tam žilo približne 25.000. Mesto je dôležitým železničným uzlom, kontrolujú ho vládni vojaci napriek ostreľovaniu zo strany separatistov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona