Z obehu vlani stiahli 684-tisíc falošných eurobankoviek

NETKY.SK • 30 Január 2017, 13:04 • 2 min
Z obehu vlani stiahli 684-tisíc falošných eurobankoviek

BRATISLAVA - V minulom roku stiahli z obehu približne 684 tisíc falošných eurových bankoviek. V medziročnom porovnaní je to pokles o takmer 24 %. V druhom polroku to bolo 353 tisíc falošných eurobankoviek. Je to mierny 6,6-percentný nárast oproti prvému polroku 2016 a o 20,7 % menej ako v druhom polroku 2015. Ako ďalej vyplýva z vyhlásenia Európskej centrálnej banky, v porovnaní s rastúcim počtom pravých bankoviek v obehu, kedy ich v druhom polroku bolo viac ako 19 miliárd, zostáva počet falzifikátov veľmi nízky.

slovakia

left justify in out

Najčastejšie falšovanou bankovkou je podľa Európskej centrálnej banky dvadsaťeurovka a päťdesiateurovka. V porovnaní s údajmi za prvý polrok 2016 sa podiel falošných bankoviek nominálnej hodnoty 20 eur zvýšil a podiel falošných 50-eurových bankoviek klesol. Spolu predstavovali 80,3 % celkového počtu falzifikátov. Väčšinu falzifikátov, teda 93,6 %, odhalili v krajinách eurozóny.


Nová bankovka v nominálnej hodnote 50 eur, vybavená inovatívnymi ochrannými prvkami, bude uvedená do obehu 4. apríla 2017. Výrobcom a dodávateľom zariadení na spracovanie a overovanie pravosti bankoviek bude eurosystém aj naďalej poskytovať podporu pri prispôsobovaní ich zariadení na novú bankovku.

 

Prevádzkovatelia a majitelia zariadení, ktoré túto bankovku zatiaľ nedokážu spracovať, by sa mali podľa Európskej centrálnej banky bezodkladne obrátiť na svojho dodávateľa, resp. výrobcu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona