Z obchodného centra v Keni bolo znova počuť streľbu a výbuchy

NETKY.SK • 22 September 2013, 10:28 • 2 min
Z obchodného centra v Keni bolo znova počuť streľbu a výbuchy

NAIROBI - Boj s teroristami pokračoval aj počas noci, keď sa podľa kenských médií bezpečnostnými jednotkám podarilo zabiť dvoch teroristov.

slovakia

left justify in out

Streľbu a výbuchy bolo počuť dnes ráno z obchodného centra v kenskej metropole Nairobi, kde islamskí extrémisti zadržiavajú neznámy počet rukojemníkov po tom, ako tam v sobotu zabili najmenej 39 a zranili 300 ľudí.

Krátko po streľbe vyniesli z centra dvoch zranených príslušníkov bezpečnostných síl, informoval novinár tlačovej agentúry Associated Press z miesta drámy. Agentúra DPA uviedla, že zvnútra bolo počuť aj výbuchy. Miestna televízia ntv neskôr oznámila, že bezpečnostné sily dostali pod kontrolu prvé dve podlažia.

Najmenej 18 maskovaných páchateľov vtrhlo podľa polície v sobotu okolo poludnia do nákupného centra Westgate, ktoré vyhľadávajú cudzinci a bohatší miestni obyvatelia. Medzi oficiálne potvrdenými obeťami sú štyria cudzinci - dvaja Francúzi a dvaja Kanaďania.

K zodpovednosti sa prihlásila somálska povstalecká skupina aš-Šabáb s tým, že útok bol zameraný na nemoslimov. Skupina zároveň odmietla vyjednávať s kenskými úradmi.

Boj s teroristami pokračoval aj počas noci, keď sa podľa kenských médií bezpečnostnými jednotkám podarilo zabiť dvoch teroristov. Útočníci medzitým prepustili piatich rukojemníkov. Ráno k centru priviezli ďalších vojakov.

Kenský prezident Uhuru Kenyatta v televíznom vystúpení povedal, že úrady budú stíhať páchateľov. "Potrestáme ich za tento hanebný čin," vyhlásil Kenyatta. K obetiam útoku podľa správ patrili aj jeho príbuzní.

Bezpečnostná rada OSN odsúdila teroristický útok v Nairobi
Bezpečnostná rada OSN v noci nadnes odsúdila sobotňajší útok ozbrojených islamistov na návštevníkov obchodného centra v kenskej metropole Nairobi a v súvislosti s touto tragédiou vyjadrila podporu úradom a občanom Kene.
"Členovia Bezpečnostnej rady potvrdzujú, že terorizmus vo všetkých svojich formách a prejavoch predstavuje jednu z najvážnejších hrozieb pre medzinárodný mier a bezpečnosť. Akýkoľvek teroristický čin je neospravedlniteľný, bez ohľadu na motív a na to, kedy a kto ho spáchal," píše sa vo vyhlásení Bezpečnostnej rady OSN.
BR OSN opätovne potvrdila svoje "odhodlanie bojovať proti všetkým formám terorizmu", ako to ukladá Charta OSN.
Tajomník kenskej vlády Francis Kimemia v noci nadnes informoval, že útoku islamských extrémistov na nákupné centrum si vyžiadal najmenej 39 mŕtvych a takmer 300 zranených.
Medzi oficiálne potvrdenými obeťami sú zatiaľ štyria cudzinci - dvaja Francúzi a dvaja Kanaďania. Úrad kanadského premiéra Stephena Harpera vo vyhlásení uviedol, že jednou z obetí je diplomatka Annemarie Deslogesová, ktorá pracovala na ministerstve pre občianstvo a prisťahovalectvo.
Podľa amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho medzi mŕtvymi nie sú občania USA, no niekoľko amerických občanov utrpelo zranenia. Zahynula však manželka cudzinca pracujúceho pre Americkú agentúru pre medzinárodný rozvoj (USAID).
Po útoku v Niarobi boli uvedené do stavu vysokej pohotovosti uvedené aj bezpečnostné zložky v druhom najväčšom kenskom meste Mombasa. Informoval o tom denník Daily Nation.
Medzi obeťami streľby sú dvaja Francúzi a dvaja Kanaďania
Medzi oficiálne potvrdenými obeťami sú zatiaľ štyria cudzinci - dvaja Francúzi a dvaja Kanaďania. Úrad kanadského premiéra Stephena Harpera vo vyhlásení uviedol, že jednou z obetí je diplomatka Annemarie Deslogesová, ktorá pracovala na ministerstve pre občianstvo a prisťahovalectvo.
K útoku sa neskôr prihlásili somálske islamistické milície aš-Šabáb. "Čo Keňania zažívajú vo Westgate, je vyvažujúca spravodlivosť za zločiny spáchané ich armádou," uviedli milície na konte na sociálnej sieti Twitter, ktoré bolo následne zrušené. Islamisti si však zakrátko založili nové.
Militantná skupina prepojená so sieťou al-Káida v Somálsku bojuje proti vojakom z mierových zborov z Kene a ďalších afrických krajín. Aš-Šabáb v ďalšom vyhlásení na sieti Twitter uviedol, že kenská vláda dostala viacero výziev, aby stiahla svoje jednotky zo Somálska, ak nechce čeliť "vážnym dôsledkom". Vláda však k opakovaným varovaniam "zostala hluchá".
Kriminalita je všeobecne veľkým problémom v Nairobi. Niektorým štvrtia metropoly je dobré vyhnúť sa aj počas dňa. Mesto trápi rozsiahla chudobu a zlé životné podmienky mnohých obyvateľov. Asi 60 percent z viac ako 3,5 milióna jeho obyvateľov žije v slumoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies