Z nových dlhopisov získa SR do 3 mld. eur, aukcie budú pokračovať

NETKY.SK • 7 Október 2010, 11:32 • 2 min
Z nových dlhopisov získa SR do 3 mld. eur, aukcie budú pokračovať

Z nových dlhopisov získa SR do 3 mld. eur, aukcie budú pokračovať

slovakia

left justify in out

O stredajšiu (6.10.) emisiu nových štátnych dlhopisov SR so splatnosťou pätnásť rokov prejavilo záujem viac ako 250 investorov. Ich záujem pritom výrazne prekročil 4 miliardy eur. "Emitent súhlasil so zväčšením pôvodnej hodnoty predaja z 1 miliardy eur na základe silného dopytu a atraktívnej konečnej prirážky pre túto dlhodobú emisiu na 2 miliardy eur," informoval dnes Juraj Pekár z Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).
      Riziková prirážka emisie predstavovala 150 bázických bodov, čo bolo len o niečo viac ako v prípade Talianska a menej ako pri tohtoročnej emisii Španielska alebo Poľska. Predaj nových slovenských dlhopisov by mal pokračovať ešte prostredníctvom domácich aukcií, a to do celkovej hodnoty 3 miliardy eur.
      Štvrtina kupujúcich v stredu podľa ARDAL pochádzala z Nemecka. Ďalšie výrazné podiely malo Rakúsko (15 %), Francúzsko (12 %), krajiny Beneluxu (12 %), Veľká Británia a Írsko (10 %). Najviac do slovenských dlhopisov investovali fondy (42 %), nasledované poisťovňami (39 %) a bankami (18 %).
      O úspešnej emisii nových 15-ročných dlhopisov informoval už v stredu popoludní minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). "Dokázali sme dnes emitovať dlhopisy približne na úrovni porovnateľných talianskych dlhopisov a pod úrovňou poľských dlhopisov," zdôraznil a označil to za druhú dobrú správu dňa po schválení návrhu štátneho rozpočtu vládou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona