Z novej rozhľadne na Veľkej Homoli bude vidno slovenské aj rakúske horstvá

NETKY.SK • 28 Október 2017, 12:57 • 2 min
Z novej rozhľadne na Veľkej Homoli bude vidno slovenské aj rakúske horstvá

BRATISLAVA/MODRA - Na vrchu Veľká Homoľa neďaleko Modry bude stáť nová vyhliadková veža.

slovakia

left justify in out

Nahradí predchádzajúcu rozhľadňu, ktorej technický stav bol po 16 rokoch používania nevyhovujúci. Informuje o tom mesto Modra na svojej webovej stránke, kde prezentuje aj súhrnnú technickú a statickú správu.

 

"S výstavbou novej rozhľadne mesto plánuje začať po získaní všetkých stavebných povolení, predpokladáme na jar 2018," povedal pre TASR zástupca primátora Modry Marian Gavorník. Podľa technickej správy by mal nový návrh nadväzovať na pôvodnú stavbu tvarovou jednoduchosťou a čiastočne aj materiálovým riešením. "Má ambíciu byť vzhľadovo čo najpríbuznejší pôvodnej veži a zároveň vyriešiť po technickej stránke všetky jej nedostatky. Výška a pôdorysné rozmery veže sa menia iba minimálne," uvádza správa.

 

Podľa nej je rozhľadňa s výškou 21 metrov dimenzovaná na šesť poschodí. Budú prepojené štvorramenným dreveným schodiskom, ukotveným do nosných konštrukcií po vonkajšom a vnútornom obvode veže. Pokiaľ ide o použité materiály, nová veža bude kombináciou drevených konštrukčných prvkov a oceľových styčníkov, ktoré podľa technickej správy zvýšia odolnosť a trvácnosť najviac namáhaných spojov konštrukcie.

 

Prvú turistickú rozhľadňu na Veľkej homoli vybudoval Modranský turistický spolok v roku 1894. Predchádzajúca bola postavená na konci roka 2001. Od septembra 2016 bol výstup na ňu z technických príčin nemožný. Na výstavbu novej vyhliadkovej veže vyčlenilo financie zo svojho rozpočtu mesto Modra a prispieť mohli aj občania v dobrovoľnej zbierke.

 

Pri vhodných poveternostných podmienkach by aj nová rozhľadňa mala poskytovať výhľad na panorámu Malých Karpát, Podunajskú nížinu, Biele Karpaty, Považský Inovec, Tribeč, Strážovské vrchy, Vtáčnik, Veľkú Fatru, Pohronský Inovec, ako aj na horstvá v Rakúsku a na Morave.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies