Z Notre-Dame čoskoro zmizne lešenie

NETKY.SK • 25 Jún 2019, 08:28 • 2 min
Z Notre-Dame čoskoro zmizne lešenie

PARÍŽ - Z parížskej katedrály Notre-Dame, ktorá v polovici apríla vyhorela, postupne začínajú odstraňovať lešenie, ktoré stojí na mieste zrútenej štíhlej veže.

slovakia

left justify in out

Podľa odborníkov by rozkladanie lešenia malo zabrať niekoľko mesiacov, odhaduje sa to na zhruba štyri.

 

Svetoznámu gotickú katedrálu, jednu z najznámejších turistických zastávok v centre francúzskej metropoly, zachvátil požiar 15. apríla, pričom zhorel celý krov a štíhla veža nad krížením lodí sa zrútila do interiéru. Väčšina vzácnych artefaktov vnútri však zostala ušetrená od skazy.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tour de Paris #notredame #toureiffel #arcdetriomphe #hermesstoreparis #metropolitain

Príspevok, ktorý zdieľa Dmitry Surov (@dmitry.surov),

Táto nešťastná udalosť zasiahla celý svet, pričom krátko na to sa začali ozývať známe i menej známe osobnosti, ktoré sľubovali finančnú čiastku na obnovu historickej stavby. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sľúbil, že  sa postará o to, aby bola pamiatka obnovená do piatich rokov. Tento časový údaj je však podľa odborníkov nereálny, nakoľko tu je v prvom rade potrebné vykonať "nevyhnutné" zabezpečovacie práce.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#notredame #paris #heroseven #heroseven7store #lemarais

Príspevok, ktorý zdieľa Erroll Hero (@hero.erroll),

"Jedným z najzložitejších aspektov je v tejto chvíli odstránenie lešenia, ktoré pozostáva z 50.000 rúrok," povedal predseda nadácie na obnovu chrámu Christophe-Charles Rousselot s tým, že tieto rúrky boli počas požiaru vystavené teplote vyše 800 stupňov Celzia. Lešenie, slúžiace pôvodne pri renovácii veže-sanktusníka, bude podľa neho rozrezávané "vo veľmi chúlostivých podmienkach", a to pomocou podobnej konštrukcie a žeriavom, ktoré okolo neho postavia.

 

Okrem toho, ako sa ukázalo, zo všetkých prisľúbených čiastok na rekonštrukciu Notre-Dame dorazil len malý zlomok. Tým väčšinou prispeli úplne bežní ľudia a malé organizácie, veľké spoločnosti, ktoré sľubovali pomoc, prostriedky doposiaľ nedarovali.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies