Z nízkych cien ropy získa v Európe najviac Slovensko

NETKY.SK • 9 Január 2015, 10:24 • 2 min
Z nízkych cien ropy získa v Európe najviac Slovensko

BRATISLAVA - Z lacnej ropy v Európe najviac získa Slovensko, avizuje dnešná Pravda. Ekonómovia z britského Oxfordu si vybrali 45 krajín sveta a vypočítali, ako by sa na ich ekonomikách prejavilo zlacnenie ropy z 84 dolárov za barel na 40 dolárov.

slovakia

left justify in out

Ako informovala Bloomberg, tento scenár sa postupne napĺňa. Ekonómovia prišli na to, že z európskych krajín by po zlacnení najviac poskočil hrubý domáci produkt Slovenska, a to v rokoch 2015 a 2016 asi o 1,3 percenta.

 

Z hodnotených krajín sveta by lacná ropa viac prospela už len Filipínam. Na opačnej strane rebríčka sú Saudská Arábia a Rusko, ktorým by ekonomika spadla takmer o 3,5 percenta.

 

Slovenská ekonomika je jedna z najotvorenejších. To znamená, že vonkajšie vplyvy ňou zahýbu viac ako v iných krajinách. V prípade ropy sa tak môže teraz ukázať, že tak ako sa nás výrazne dotýka negatívny vývoj vo svete, rovnako je to v prípade pozitívnych udalostí, dodáva denník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies