Z Nemecka deportujú tretiu skupinu neúspešných afganských žiadateľov o azyl

NETKY.SK • 22 Február 2017, 11:52 • 2 min
Z Nemecka deportujú tretiu skupinu neúspešných afganských žiadateľov o azyl

MNÍCHOV - Približne 50 Afgancov by malo byť dnes večer deportovaných letecky z Mníchova do svojej vlasti. Oznámila to dnes hovorkyňa polície v Hornom Bavorsku.

slovakia

left justify in out

Na základe októbrovej dohody medzi Berlínom a Kábulom pôjde o tretí hromadný odsun odmietnutých žiadateľov o azyl z Afganistanu od konca minulého roka.

 

Opozícia v Spolkovom sneme (Bundestag) proti tejto praxi ostro protestuje, pretože podľa jej názoru Afganistan nie je bezpečná krajina. Na odsune sa preto odmietajú zúčastniť niektoré spolkové krajiny.

 

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere nedávno obhajoval deportácie v malom rozsahu ako "prijateľné".

 

"Bezpečnostná situácia (v Afganistane) je zložitá, ale sú tam bezpečné miesta," povedal v pondelok pre verejnoprávnu televíziu ARD. Platí to napríklad o severe krajiny alebo o hlavnom meste Kábul.

 

Hnutie Taliban podľa De Maiziera zameriava svoje útoky políciu, ambasády či hotely, kde bývajú ľudia zo západných krajín. Bežní občania sa síce tiež stávajú obeťami útokov, ale nie sú cieľom Talibanu, čo "je veľký rozdiel".

 

De Maiziere kritizoval spolkové krajiny Šlezvicko-Holštajnsko, Berlín, Durínsko, Brémy, Dolné Sasko a Porýnie-Falcko, kde je pri moci koalícia zelených a sociálnych demokratov a ktoré deportácie do Afganistanu spochybnili. Šlezvicko-Holštajnsko ich dokonca prerušilo na tri mesiace. Ich postoj označil za "čisto politický".

 

Bavorská rada pre utečencov vyzvala na protestnú akciu proti odsunu na letisku v Mníchove, ktorá by sa mala konať dnes približne o 19.00 h. Usporiadatelia očakávajú okolo 300 účastníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona