Z nebezpečnej oblasti Langtang v Nepáli evakuujú ľudí, zasiahli ju nové lavíny

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 08:25 • 2 min
Z nebezpečnej oblasti Langtang v Nepáli evakuujú ľudí, zasiahli ju nové lavíny

KÁTHMANDU - Ľudí evakuujú z oblasti Langtang, vážne postihnutej zemetrasením, pretože ju zasiahli nové lavíny, ktoré spôsobili ďalšie škody a ohrozujú obyvateľov. Informovali o tom dnes nepálske úrady.

slovakia

left justify in out

Lavíny sa vyskytujú "z času na čas" už od soboty minulého týždňa a maria záchranné operácie v regióne Langtang, ktorý zničilo zemetrasenie z 25. apríla s magnitúdou 7,8. "V dedine Kainzin v Langtangu je 150 ľudí a dnes ich evakuujeme, keďže v oblasti sú nové lavíny," uviedol do telefónu pre tlačovú agentúru DPA policajt z mestečka Dhunče, ktoré je centrom okresu Rasuva.

 

"Letecky ich prevážame do metropoly Káthmandu alebo do Dhunče, v závislosti od ich želania a okolností," dodal policajt. "Cesty zmyli lavíny, takže záchranná operácia sa zabrzdila a pešo ju už nemôžeme robiť," vysvetlila ďalšia policajtka. "Keďže terén je zničený, máme tiež problémy nájsť miesto na pristávanie vrtuľníkov," dodala.

Vojaci sa snažia cesty spriechodniť, aby uľahčili záchrannú akciu.

 

Medzinárodné centrum pre integrovaný horský rozvoj (ICIMOD) upozornilo, že zemetrasenie vytvorilo v himalájskej oblasti trhliny, ktoré môžu viesť k pretrhnutiu a vyliatiu ľadovcových jazier. Informoval o tom denník Kantipur.

Počet potvrdených obetí je v Nepále 8046 a hlásených je aj 18.000 ranených.

 

Počet mŕtvych bude stúpať, pretože mnohé dediny v odľahlých oblastiach sú po zemetrasení pochované a ešte sa k nim nedostali záchranné tímy. Pri zemetrasení zahynulo aj najmenej 68 cudzincov a 111 ich je stále nezvestných.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies