Z návrhu Zákona o športe vypadol Športový súd, Kováčik: Sme jednotní

NETKY.SK • 20 August 2015, 12:39 • 2 min
Z návrhu Zákona o športe vypadol Športový súd, Kováčik: Sme jednotní

BRATISLAVA - Po ukončení medzirezortného pripomienkového konania putuje návrh Zákona o športe na prerokovanie vo vláde SR a v Národnej rade SR. Do slovenského športu by mal nový zákon vniesť viac transparentnosti a kontroly. Prioritou je tiež zlepšenie finančnej situácie jednotlivých zväzov a to nielen nárazovo, ale aj dlhodobo a systémovo.

slovakia

left justify in out

Medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu Zákona o športe, ktorý odborníci pripravovali takmer rok a pol, prebiehalo od 9. do 29. júla. Pracovná skupina pod vedením Petra Sepešiho sa zaoberala celkove 267 relevantnými pripomienkami, ktoré vyriešila. V parlamente má návrh zákona prejsť prvým čítaním v septembri a druhým a tretím v novembri tak, aby bol zákon účinný od 1. januára 2016.

 

Vďaka nemu by subjekty v športe mohli využiť existujúce zdravé ekonomické prostredie, ktoré tvorí plánovanie, rozpočty, kontroly a vyhodnotenie hospodárenia, čo doteraz pri nepredvídateľnom dotačnom systéme nebolo možné. Navrhuje sa, aby sa čo najviac peňazí do športu prerozdeľovalo automaticky, podľa vzorca. Ten definuje kritériá, ako napríklad masovú (členskú) základňu, športové úspechy, popularitu daného športu a ďalšie faktory. "Dnešný deň považujem za veľmi dôležitý. Keď sme začínali s tvorbou návrhu zákona, každý sme si obhajovali svoj šport. Tento návrh v kontexte udalostí posledných mesiacov znamená, že sa môžeme nazývať jednou veľkou športovou rodinou. Začali sme sa navzájom počúvať a rešpektovať, zjednotili sme sa a hovorili sme o pravidlách pre celý slovenský šport, nielen pre futbal. Chceme, aby do športu prišlo viac peňazí a preto bolo potrebné urobiť poriadok, ktorý slovenský šport potrebuje ako soľ. Na našej strane je aj predseda NR SR a tak verím, že základné princípy zákona budú zakotvené do praxe už od 1. januára budúceho roka," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik ako zástupca najväčšieho športového zväzu.

 

Podľa člena pracovnej skupiny Miroslava Hliváka z pôvodného návrhu vypadol Športový súd, ktorý bol terčom početných pripomienok. "Pracovná skupina predložila návrh riešenia sporov, ale túto debatu sme sa rozhodli prerušiť a pokračovať v nej budeme neskôr. Či pôjdeme cestou Športového súdu, alebo v inej podobe, o tom sa bude rokovať neskôr, pretože medzi jednotlivými subjektmi nevládla v tejto otázke zhoda z hľadiska ukotvenia. Myslíme si však, že pokiaľ sa chce športové hnutie uchádzať o verejné financie, bude potrebné vybudovať a posilniť mechanizmus Športového súdu. Väčšina zväzov sa totiž nemá problém podrobiť kontrole. Ten, kto si bude zákonne plniť svoje povinnosti, nemá sa čoho obávať. Čo sa týka jednotlivých vzorcov a hodnôt financovania, tie budú definované vládou Slovenskej republiky," poznamenal Hlivák a zrekapituloval, ako sa tvoril návrh zákona: "Pracovná skupina pod vedením Petra Sepešiho po vyhodnotení medzirezortného pripomienkového konania dala návrh zákona na prerokovanie vláde. Tento zákon vznikal netradičnou formou a to zdola, po širokej a dlhotrvajúcej diskusie verejnosti. Pracovná skupina vznikla v r. 2013 a celkovo mala 50 členov a 50 konzultantov. Na jeseň 2014 sme netradične spravili anketu o návrhu Zákona o športe, do ktorej sa zapojilo viac ako 5000 ľudí. Dnes bude predložený návrh zákona s 20 rozpormi. Zákon zavádza viac transparentnosti prostredníctvom informačného systému a viac kontroly. To sú minimálne demokratické štandardy. Vláda SR vymenuje pracovnú skupinu, ktorá do 30. septembra predloží návrh optimalizácie zákona."

 

Dôležitým prvkom návrhu je nový informačný systém, v ktorom bude povinnosť zaregistrovať sa. Systém následne zverejní údaje o športových organizáciách, športovcoch i športových odborníkoch. V databáze budú zverejnené aj zmluvy, ktoré preukážu hospodárenie s verejnými financiami, ale aj sponzorské dary, prostredníctvom tzv. transparentného účtu. Ten, kto bude žiadať podporu z verejných zdrojov, musí mať status "spôsobilý". Systém ho takto označí len pri dodržiavaní pravidiel. Športové zväzy akceptujú navýšenie povinností a administratívnu náročnosť pri zavedení tohto zákona, sledujúc väčšiu transparentnosť financovania. Podľa nového zákona by manažovanie slovenského športu malo dostať nové pravidlá, a to nielen na úrovni štátu, ale aj na úrovni zväzov. Športovci a kluby by sa po novom mali podieľať na riadení a kontrole ich zväzov, čo im umožnia povinné pravidlá pre stanovy a fungovanie zväzov. Nová funkcia – hlavný kontrolór športu – by mala usmerniť kontrolórov zväzov a priniesť poriadok aj do systému vzdelávania. Do tvorby nového zákona sa aktívne zapojili športové osobnosti. Súčasťou pracovného tímu, ktorý návrh zákona pripravoval, sú napr. Danka Barteková a Richard Lintner, ktorí zastupujú slovenských športovcov.

 

Členka pracovnej skupiny a úspešná reprezentantka v športovej streľbe Danka Barteková hovorila v duchu samotných športovcov: "Chcem vyzdvihnúť, že zákon vznikal zdola a transparentne. Máme po dlhom čase možnosť zmeniť slovenský šport. Zákon prináša množstvo pozitív, som tu za športovcov a tým prinesú tieto zmeny veľa pozitív. Šport je podvýživený a verím, že zákon bude prijímať aj prvky kompromisu, pretože športové hnutie sa zjednotilo. Potrebujeme mať jednotný hlas a verím, že si zaslúžime naliatie peňazí do nášho športu." V podobnom duchu hovoril aj Igor Moška, generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu: "Toto je môj tretí pokus o reformu športu. Predošlé dva neboli úspešné, ale som presvedčený, že tentokrát sa to musí podariť a bude to pre slovenský šport prelomová udalosť. Prvýkrát sa v širokom spektre podarilo zadefinovať verejný záujem v slovenskom športe - reprezentáciu a úspechy. Druhý záujem je počet športujúcej mládeže. Toto chceme reálne merať a preto si myslíme, že verejnosť by na tieto účely mala dať peniaze, pretože ide o športujúcu mládež."

 

Nový zákon o športe neprinesie spokojnosť pre všetky športové zväzy, ale je to normálne, lebo ide o prelomovú právnu normu. Vyhlásil to predseda NR SR Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je gestorom nového zákona. "Sme vo finále. Skončilo sa pripomienkové konanie, v ktorom sme dostali 267 pripomienok a s väčšinou z nich sme sa vysporiadali. Nový zákon o športe tak prinesie viac transparentnosti, viac poriadku, zjednotí niektoré stanovy jednotlivých zväzov a vytvorí priestor na to, aby sme do športu mohli naliať viac peňazí," vysvetlil Pellegrini s vierou, že sa podarí presvedčiť vládu aj parlament, aby zákon schválili.

 

Na otázku, ako vidí priechodnosť právnej normy v kabinete a v zákonodarnom zbore, Pellegrini odvetil, že určite bude jednoduchšia debata vo vláde. "Očakávam však širokú diskusiu v parlamente," podotkol s tým, že mnohé opozičné strany zrejme využijú blížiace sa parlamentné voľby, aby formulovali svoje postoje k športu. "Na šport je každý odborník, diskusia teda môže byť rozsiahla," povedal šéf parlamentu.

 

Podľa Pellegriniho však bol zákon odprezentovaný všetkým politickým stranám, preto verí, že v NR SR bude úprimná snaha nájsť konsenzus. "Ak by mal byť zákon oklieštený a zostať len formalitou, nemá význam ho prijímať. Ale bez ohľadu na to chcem vyrokovať ďalšie zvýšenie peňazí do športu," avizoval.

 

Pellegrini zároveň oznámil, že po pripomienkovom konaní z návrhu vypadlo zriadenie stáleho súdu pre šport. "Bolo to predmetom zásadných pripomienok. Nie je to však kľúčová vec, tak sme od tohto zámeru vypustili," vysvetlil.

 

Vypadla tiež povinnosť zdravotných poisťovní (ZP) zriaďovať tzv. prevenčný fond, z ktorého sa mal podporovať rozvoj športu. ZP doňho mali posielať 0,25 percenta z prijatého poistného. Z toho 80 percent malo ísť na mimorozpočtový účet ministerstva školstva a 20 percent mali poisťovne použiť na podporu športu. "Zásadne s tým nesúhlasíme," potvrdili ZP jednotne pre TASR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona