Z násilnej lúpeže v Nemecku sú podozriví traja Česi

NETKY.SK • 21 Január 2016, 12:11 • 2 min
Z násilnej lúpeže v Nemecku sú podozriví traja Česi

PRAHA - Traja zlodeji maskovaní v kuklách a s pištoľou v ruke vtrhli vlani do domu 71-ročného obchodníka s autodielmi Geralda Geberta v nemeckom mestečku Weiden. Po niekoľkohodinovom týraní tohto seniora, jeho o tri roky mladšej manželky a takmer 90-ročnej matky si odniesli šperky a peniaze v hodnote zhruba 11.000 eur. Informuje o tom spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa nemeckej polície spáchali tento brutálny trestný čin traja Česi, všetkých neskôr dolapili na území ČR. Prvého v stredu vydal na trestné stíhanie do Nemecka krajský súd v Plzni. Podozrivý 43-ročný Martin Hrdlička však s odovzdaním nemeckej justícii nesúhlasil. Podľa predsedu senátu Pavla Faita sa o jeho vydaní rozhodlo na základe európskeho zatýkacieho rozkazu.

 

"Vydanie sme podnietili tým, že v prípade odsúdenia v SRN mu bude umožnené vykonávať trest odňatia slobody v ČR. To nám garantovalo Vrchné štátne zastupiteľstvo (hlavná prokuratúra) vo Weidene formou písomného uistenia," konštatoval Fait a Hrdličku upozornil, že súd nerozhodol o tom, či bol daný skutok spáchaný, ale o tom, či sú podmienky na vydanie podľa medzinárodnej zmluvy o justičnej spolupráci.

 

Do domu nemeckého obchodníka vošli zločinci už za šera. "Počas vyše štvorhodinového pobytu na mieste činu sa voči poškodeným správali značne násilnícky," citoval sudca zo zatykača.

 

Podozrivému Hrdličkovi hrozí za tento čin v Nemecku až 15 rokov väzenia. Jeho vydanie však nebude okamžité, v Česku sa totiž proti nemu už jedno konanie vedie, ktoré by malo mať prednosť. Žaloba tvrdí, že Hrdlička mal podvodom pripraviť majiteľa výherných automatov o takmer milión korún. U zvyšných dvoch podozrivých bude súd rozhodovať o ich vydaní do Nemecka v nasledujúcich týždňoch, dodávajú Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies