Z narodenia kráľovského dieťaťa sa tešia aj Austrália, Nový Zéland či Tuvalu

NETKY.SK • 23 Júl 2013, 08:33 • 2 min
Z narodenia kráľovského dieťaťa sa tešia aj Austrália, Nový Zéland či Tuvalu

BANGKOK - Krajiny ázijsko-tichomorskej oblasti, kde je hlavou štátu britský monarcha, teda kráľovná Alžbeta II., dnes vítali narodenie kráľovského potomka. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Syn, ktorý sa v pondelok o 16.24 h miestneho času (17.24 h SELČ) narodil Kate a britského princovi Williamovi, vojvodkyni a vojvodovi z Cambridge, je v poradí tretím následníkom trónu - po svojom starom otcovi princovi Charlesovi a otcovi Williamovi.

Austrálsky premiér Kevin Rudd vyhlásil, že sa "teší spolu" s kráľovskou rodinou. Líder austrálskej opozičnej Liberálnej strany Tony Abbott, zarytý monarchista, uviedol, že ešte bezmenný princ si "vybuduje hlbokú náklonnosť k našej krajine, akú už my cítime k nemu". Na opačnej strane Tasmánskeho mora, na Novom Zélande, budú dnes najznámejšie pamätihodnosti a orientačné body osvetlené namodro na počesť novonarodeného kráľovského chlapčeka.

Vláda Nového Zélandu informovala, že na privítanie kráľovského dieťaťa bude osvetlených 37 významných pamätihodností a orientačných bodov, vrátane televíznej veže Sky Tower v meste Auckland. Novozélandský premiér John Key zablahoželal manželom k narodeniu prvého dieťaťa. Na oslavu narodenia kráľovského potomka bolo dnes na poludnie v hlavnom meste Wellington odpálených 21 sálv.

Britská kráľovná Alžbeta II. je panovníčkou niekoľkých krajín v ázijsko-tichomorskej oblasti: Austrálie, Nového Zélandu, Papuy-Novej Guiney, Šalamúnových ostrovov a ostrovného štátu Tuvalu.

Premiér Šalamúnových ostrovov Gordon Darcy Lilo poslal blahoželania vojvodovi a vojvodkyni z Cambridge.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies