Z nacistickej masakry obvinili 88-ročného člena SS

NETKY.SK • 8 Január 2014, 17:54 • 2 min
Z nacistickej masakry obvinili 88-ročného člena SS

BERLÍN - Nemecké úrady obvinili 88-ročného bývalého člena jednotiek SS v 25 bodoch obžaloby vrátane vraždy za údajnú účasť na najväčšej masakre v nacistami okupovanom Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Súd v Kolíne v stredu tiež uviedol, že Werner C. je navyše obvinený z napomáhania pri vraždách stoviek ľudí v Oradour-sur-Glane, 25 kilometrov severozápadne od Limoges z roku 1944. Právnik Rainer Pohlen pre agentúru Associated Press uviedol, že jeho klient nepopiera, že v obci bol, avšak trvá na tom, že nikdy nevystrelil a s masakrou nemá nič spoločné.

V Oradour-sur-Glane nemeckí nacisti v júni 1944 vyzabíjali takmer celú jej populáciu. Hitlerova armáda popravila celkovo 642 ľudí, prevažne deti a ženy. Tie nahnali do kostola, do ktorého pustili plyn a následne podpálili. Zvyšných takmer 200 mužov zase nahnali do stodôl, kde ich postrieľali do nôh, poliali benzínom a následne ich zapálili. Masakru prežilo iba šesť ľudí. Vraždenie malo byť pomstou za akcie francúzskych partizánov v regióne a za zadržanie nacistického dôstojníka francúzskymi odbojármi v neďalekej dedine. Preto sa špekuluje, že nacisti si dediny pomýlili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona