Z Mósulu už pred Islamským štátom utieklo 160.000 kresťanov

NETKY.SK • 13 December 2014, 13:09 • 2 min
Z Mósulu už pred Islamským štátom utieklo 160.000 kresťanov

BAGDAD - Najmenej 160.000 kresťanov bolo nútených opustiť druhé najväčšie iracké mesto Mósul, odkedy ho v júni obsadili militanti džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Pre nezávislú irackú spravodajskú stránku AlmadaPress to dnes povedal kresťanský právnik, poslanec parlamentu Imád Júchaná.  
      

Po dobytí Mósulu v rámci svojho prieniku na územie severného Iraku nariadil Islamský štát tamojším kresťanom, aby buď konvertovali na islam, alebo začali odvádzať daň za praktizovanie svojej viery - inak budú usmrtení.
      

Júchaná uviedol, že vysťahovaných kresťanov vzalo na svoje územie niekoľko európskych krajín, ktoré nemenoval. "Väčšina kresťanov však našla útočisko v Kurdistane," autonómnom území na severe Iraku, dodal právnik.
      

V auguste, keď sa Islamský štát priblížil až ku kurdskému hlavnému mestu Arbíl, začali na túto odštiepeneckú skupinu al-Káidy podnikať letecké útoky Spojené štáty.
      

K vojenskému ťaženiu proti IS, ktorý v súčasnosti ovláda rozsiahle časti západného Iraku a priľahlého územia Sýrie, sa neskôr pripojili aj ďalšie krajiny.
      

Pred Spojenými štátmi vedenou inváziou do Iraku v roku 2003, ktorá zosadila dlhoročného diktátora Saddáma Husajna, žilo v tomto blízkovýchodnom štáte okolo 1,2 milióna kresťanov, uvádzajú irackí duchovní. Odvtedy sa ich počet znížil na približne 500.000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies