Z Mósulu ušlo pred bojmi vyše 16.000 ľudí, zvyšní si chystajú biele zástavy

NETKY.SK • 28 Október 2016, 14:02 • 2 min
Z Mósulu ušlo pred bojmi vyše 16.000 ľudí, zvyšní si chystajú biele zástavy

BAGDAD - Medzinárodná organizácie pre migráciu (IOM) odhaduje, že za posledné dva týždne bolo svoje domovy v irackom Mósule nútených opustiť viac ako 16.500 ľudí.

slovakia

left justify in out

Ide o dôsledok mohutnej ofenzívy irackých vládnych síl a ich spojencov, ktorá sa začala 17. októbra s cieľom oslobodiť mesto od džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). Islamisti Mósul ovládli v lete roku 2014.V obave z bojoch svoje príbytky opustilo "2761 rodín, teda 16.566 ľudí," informovala IOM.

 

Iracká televízia as-Sumaríja dnes s odvolaním sa na miestne zdroje informovala, že zostávajúci obyvatelia Mósulu si v očakávaní blížiaceho sa rozhodujúceho útoku irackej armády a jej spojencov na mesto začali chystať biele "vlajky oslobodenia", a to bez ohľadu na vyhrážky islamistov.

 

"Väčšina rodín v Mósule si začala chystať biele vlajky, lebo sa pripravujú na deň oslobodenia od Dáišu," uviedol zdroj televízie, ktorý si želal zachovať svoju anonymitu. Zdroj dodal, že Mósulčania už neberú na vedomie vyhrážky islamistov a začali pozitívne reagovať na výzvy irackej armády v podobe letákov, ktoré zhadzuje nad mestom.

 

Podľa irackej televízie islamistickí duchovní v Mósule vydali fatvu, ktorá nariaďuje popraviť každého, u koho sa nájde biela vlajka. Tá je vo fatve označená za "vlajku porážky".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies