Z morských rias sa bude vyrábať palivo: Exxon Mobil hovorí o revolúcii

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 14:10 • 2 min
Z morských rias sa bude vyrábať palivo: Exxon Mobil hovorí o revolúcii

HOUSTON - Spoločnosti Exxon Mobil Corp a Synthetic Genomics Inc. sú blízko veľkého objavu, ktorý by bol revolúciou v biopalivách.

slovakia

left justify in out

Tieto dve spoločnosti po viac než osemročnom výskume prišli na spôsob, ako z rias získať až dvojnásobné množstvo tukov a tak vyrobiť alternatívu dnešných fosílnych palív. Komerčná výroba je však ešte ďaleko.

 

"Riasy môžu byť životaschopným, obnoviteľným zdrojom energie, rádovo v objeme ropy," uviedol viceprezident spoločnosti pre výskum a vývoj Vijay Swarup. Sú nenáročné, rastú rýchlo a vo všetkých zemepisných šírkach. Z rias by sme mohli získať sedemkrát viac energie ako z najpoužívanejšieho zdroja biopalív, kukurice.

 

Nasledujúcou úlohou vedcov bude zistiť, ako môžu v riasach urýchliť proces štiepenia rias tak, aby tieto poznatky bolo možné zaviesť do praxe.

 

Možnosťou využitia rias v energetickom priemysle sa vedci zaoberjú už 70 rokov. Doterajším problémom, pre ktorý sa zatiaľ na ich využitie neprišlo je, že bunky preťažené tukmi prestali rásť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies