Z Mjanmarska utieklo už vyše 500 000 Rohingov

NETKY.SK • 29 September 2017, 07:37 • 2 min
Z Mjanmarska utieklo už vyše 500 000 Rohingov

NEW YORK - OSN hovorí o najväčšom presune utečencov za posledné desaťročia, Mjanmarsko vysvetľuje, že krízu vyvolal terorizmus islamskej menšiny.

slovakia

left justify in out

Na vyše 500.000 už stúpol počet príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov, ktorí od 25. augusta utiekli pred násilnosťami z Mjanmarska do susedného Bangladéša. Oznámila to včera Organizácia Spojených národov.

 

Hovorca OSN Farhan Haq to podľa agentúry AP označil "za najväčší hromadný presun utečencov v regióne za posledné desaťročia". Uviedol tiež, že Rohingov, ktorí doposiaľ utiekli do Bangladéša, je v skutočnosti asi ešte oveľa viac, zrejme až vyše 700.000.

 

Mjanmarský poradca pre národnú bezpečnosť U Thaung Tun predtým povedal, že krízu vyvolal terorizmus a BR OSN vyzval, aby nepodnikla kroky, ktoré by mohli situáciu ešte viac zhoršiť. V krajine podľa neho nie sú žiadne etnické čistky ani genocída. V pondelok by mali Jakchainský štát navštíviť diplomati a novinári.

 

K najnovšiemu hromadnému úteku Rohingov došlo po násilnostiach, ktoré vypukli v Jakchainskom štáte 25. augusta. Militanti patriaci k etnicko-náboženskej menšine Rohingov vtedy zaútočili na zhruba 30 policajných staníc. Mjanmarská armáda následne spustila odvetnú operáciu. Vzájomné strety si vyžiadali stovky obetí na životoch, prevažne z radov vzbúrencov. Ako armáda, tak aj povstalci sa vzájomne obviňujú z používania brutality.

 

Jakchainský štát je najchudobnejšou oblasťou Mjanmarska a žije tam vyše milión Rohingov. Táto indoárijská národnostná menšina je moslimského vierovyznania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies