Z misie UNFICYP na Cypre sa vrátila ďalšia rotácia slovenských vojakov

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 14:03 • 2 min
Z misie UNFICYP na Cypre sa vrátila ďalšia rotácia slovenských vojakov

BRATISLAVA - Z mierovej misii UNFICYP na Cypre sa vrátilo 80 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR, z toho päť žien, a dnes si v Taktickom krídle generálmajora Otta Smika na Sliači prevzali medaily za službu v mierových a pozorovateľských misiách. Agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

slovakia

left justify in out

Naše ozbrojené sily si počas svojho pôsobenia v zahraničných misiách a operáciách získali povesť spoľahlivého spojenca. „Aj samotná veľvyslankyňa Slovenskej republiky na Cypre Oksana Tomová sa vyjadrila, že naši vojaci sú maximálne spoľahliví a je hrdá, že v rámci tamojšieho medzinárodného prostredia sa o nich hovorí len v dobrom. Osobne chcem preto tiež poďakovať a vysloviť uznanie všetkým príslušníkom slovenskej jednotky UNFICYP," zdôraznil na Sliači štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák.

 

"Obidve komunity na Cypre si veľmi vážia našu prítomnosť na ostrove, pretože vedia, že im zaručujem mier,“ povedal podplukovník Stanislav Babnič, ktorý velil kontingentu, ktorý sa vrátil. V rámci aktuálnej rotácie sa slovenským vojakom podarilo urobiť niečo navyše. Nad rámec bežných pracovných povinností doručovali napríklad humanitárne zásielky, darovali krv či reprezentovali svoju krajinu a ozbrojené sily na športových podujatiach.  

Na Cypre pôsobí Slovenská republika takmer 16 rokov a doteraz sa v misii Spojených národov vystriedalo vyše 3 000 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho 129 žien. Slovenský kontingent vedie Sektor 4 a v súčasnosti je v ňom 169 našich vojakov, z toho osem vojačiek.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies