Z mierovej misie na Cypre sa vrátilo 84 slovenských vojakov

NETKY.SK • 25 September 2015, 13:38 • 2 min
Z mierovej misie na Cypre sa vrátilo 84 slovenských vojakov

NITRA - Slávnostným nástupom v priestoroch Protilietadlovej raketovej brigády v Nitre dnes zástupcovia Ozbrojených síl (OS) SR privítali profesionálnych vojakov, ktorí sa vrátili z misie UNFICYP na Cypre.

slovakia

left justify in out

Z mierovej misie OSN prišlo 84 vojakov, ktorých v týchto dňoch strieda nový kontingent. Slovenskí profesionálni vojaci na Cypre strážia prímerie medzi tureckou a gréckou komunitou.

 

Misia UNFICYP je najstaršou misiou OSN, založená bola v roku 1964. Slovenská republika sa do nej zapojila v roku 2001, od roku 2010 je v garancii Vzdušných síl OS SR, ktoré zodpovedajú za prípravu vojakov na misiu. "Máme mandát na 280 vojakov, v skutočnosti máme na Cypre 159 našich ľudí. Rotácie vykonávame dvakrát ročne," konštatoval veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba. Cieľom a poslaním misie je udržiavať status quo vo vnútri nárazníkovej zóny, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove, vrátane vykonávania humanitárnej úlohy. Na Cypre sa dodnes vystriedalo viac ako 30 rotácií a vyše 2500 slovenských vojakov.

 

Podľa bývalého veliteľa jednotky UNFICYP Jaroslava Bitalu je na misii najzložitejšia práca s ľuďmi, ktorá je zameraná na diplomaciu. Hlavnou úlohou vojakov je strážiť nárazníkové pásmo a kontrolovať pozície jednotlivých opozičných síl. Podľa Bitalu sa v poslednom období situácia na Cypre výrazne zmenila a upokojila. "Na severnom Cypre priniesli voľby nového lídra. Zintenzívnili sa rozhovory medzi lídrami obdivoch strán Cypru, ktorí sa predtým nestretli osem mesiacov a teraz rokujú každé dva týždne. Došlo k drobným ústupkom, napríklad sa zrušili víza pri prechode na severnú stranu. Lídri rokujú aj o otvorení nových priechodov medzi tureckou a južnou stranou ostrova," opísal súčasnú situáciu na ostrove Bitala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies