Z mesta Diyarbakir po rozšírení zákazu vychádzania utiekli tisíce ľudí

NETKY.SK • 27 Január 2016, 16:56 • 2 min
Z mesta Diyarbakir po rozšírení zákazu vychádzania utiekli tisíce ľudí

ANKARA - Tisíce obyvateľov prevažne kurdského mesta Diyarbakir na juhovýchode Turecka utiekli zo štvrtí, v ktorých vyhlásili nepretržitý zákaz vychádzania v rámci boja proti kurdským militantom.

slovakia

left justify in out

K rozšíreniu zákazu vychádzania na ďalších päť štvrtí Diyarbakiru došlo po tom, ako pri najnovších zrážkach medzi bezpečnostnými zložkami a milíciami v tomto regióne zahynulo 20 kurdských bojovníkov a traja vojaci, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie tureckej armády.


Podľa vyjadrenia samosprávy diyarbakirskej historickej štvrte Sur, ktoré priniesla agentúra AP, je cieľom tohto opatrenia "obnovenie verejného poriadku" v mestských častiach, kde militanti napojení na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK) údajne stavajú zákopy či barikády a umiestňujú výbušné zariadenia.


Spravodajca agentúry AP informoval, že po oznámení rozšírenia zákazu vychádzania, zavedeného ešte začiatkom decembra, odišlo zo štvrte Sur viac ako 2000 ľudí.


Juhovýchodné Turecko postihlo najhoršie násilie za posledné dve desaťročia po tom, ako vlani v júli stroskotalo prímerie medzi Ankarou a PKK. Pokračuje tak turecko-kurdský konflikt, ktorý si od roku 1984 vyžiadal viac ako 40.000 mŕtvych.


PKK je v Turecku, EÚ i USA považovaná za teroristickú organizáciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies