Z Maďarska do Rakúska prichádzajú stále desiatky utečencov

NETKY.SK • 5 September 2015, 08:53 • 2 min
Z Maďarska do Rakúska prichádzajú stále desiatky utečencov

NICKELSDORF/HEGYESHALOM - Rakúska polícia odhaduje, že v noci nadnes prešlo z Maďarska cez hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf 2500-3000 migrantov.

slovakia

left justify in out

Z Nickelsdorfu medzitým odišiel vlak s asi 400 ľuďmi, ďalší s cieľovou stanicou Viedeň-Westbahnhof bude nasledovať, povedal pre agentúru APA náčelník polície v spolkovej krajine Burgenland Hanspeter Doskozil.

 

Spomínaný vlak skončí podľa hovorkyne rakúskych železníc (ÖBB) Sonji Hornerovej svoju cestu v Salzburgu (očakávaný príchod 10.30 h), kde migrantom poskytnú základnú starostlivosť. Väčšina z nich však už v Maďarsku oznámila, že chce pokračovať ďalej do Nemecka.

 

Okolo 400-500 ľudí našlo v Nickelsdorfe dočasné ubytovanie v hale využívanej počas hudobného festivalu Nova Rock. Približne rovnaký počet migrantov prevezú do Parndorfu. Ďalších "možno 1000 ľudí" čaká na parkovisku pre kamióny, uviedol Doskozil.

 

Prílev migrantov v autobusoch však naďalej pokračuje aj po svitaní. Polícia podľa neho očakáva príchod 17-18 dvojposchodových autobusov, ktoré migrantov odvezú do Viedne, resp. do Nemecka. Situácia je pokojná, nervozita stúpne len v okamihu, keď prídu autobusy.

 

Doskozil kritizoval nulovú spoluprácu z maďarskej strany. Kvôli prílevu migrantov musela byť uzatvorená aj diaľnica A4 v smere z Maďarska, keďže sa po nej z Hegyeshalomu presúvajú migranti.

 

Rakúska pobočka organizácie Amnesty International sa v tejto súvislosti poďakovala rakúskemu kancelárovi Wernerovi Faymannovi a ministerke vnútra Johane Miklovej-Leitnerovej za rýchle riešenie situácie otvorením hraníc. Zároveň vyzvala maďarského premiéra Viktora Orbána, aby sa "okamžite skončilo život ohrozujúce a ponižujúce šikanovanie žiadateľov o azyl" a v Maďarsku boli vytvorené dôstojné podmienky pre vojnových utečencov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies