Z leteckej spoločnosti ČSA sa podľa jej bývalého šéfa stáva aeroklub

NETKY.SK • 30 September 2014, 11:59 • 2 min
Z leteckej spoločnosti ČSA sa podľa jej bývalého šéfa stáva aeroklub

PRAHA - České aerolínie (ČSA), národný letecký dopravca, sa dostal do vážnych existenčných ťažkostí.

slovakia

left justify in out

"ČSA sú pre mňa beznádejný prípad," uviedol ich bývalý šéf Miroslav Kůla v rozhovore, ktorý uverejnil portál iDNES. ČSA viedol v rokoch 1999 až 2003 a bol ich posledným riaditeľom, ktorý s nimi dosahoval zisk.

 

"Počul som poznámky," pokračoval Kůla, "že to už nie sú aerolínie, ale aeroklub. Myslím si, že to nie je dobrá cesta. Mali sme zásadu, že firma musí rásť. Ak to tak nie je, prichádza koniec. Aj po 11. septembri (2001) sme slabo rástli a zaobstarali sme ďalšie lietadlo. Súčasný stav nemôže viesť nikam, je to taký pomalý skon. Je smutné, že Travel Service je už väčší ako ČSA. Predpokladám, že obe firmy nakoniec splynú".

 

ČSA sa dlho orientovali na sovietsky respektíve postsovietsky trh. Ale ten teraz klesá. Ich základným problémom je, kam by mali lietať. Východné trhy boli určite zaujímavé, ale ako zdôraznil Kůla, "nie je rozumné mať všetky vajíčka v jednom košíku". Ukazuje sa, že v podstate nemajú kam lietať. V Európe je obrovská konkurencia. Všetky zaujímavé linky sú dávno obsadené. Otváranie liniek sa robilo v ČSA bez koncepcie a bez prípravy. Exšéf ČSA konštatoval, že "to všetko prináša obrovské straty".

 

Na otázku, akú šancu majú ČSA na prežitie, Kůla odpovedal: "Neodvážim sa to hodnotiť. Stále dúfam, že sa dožijú stovky a nebol by som rád, keby zanikli. Ale pozerať sa na to živorenie je strašné".

 

Mimochodom, ČSA sú treťou najstaršou leteckou spoločnosťou na svete.

 

Skratka ČSA podľa Wikipedia zostávala, ale jej obsah sa menil. Spoločnosť vznikla 6. októbra 1923 rozhodnutím vlády mladej republiky ako Československé státní aerolinie, potom sa z nich stali Československé aerolínie a po rozpade Česko-Slovenska po roku 1993 sa skratka vzťahuje na České aerolínie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies