Z lekární mizne jód. Ochráni nás však jeho preventívne užívanie?

NETKY.SK • 2 Marec 2022, 09:24 • 2 min
Z lekární mizne jód. Ochráni nás však jeho preventívne užívanie?

BRATISLAVA - Akoby švihnutím čarovného prútika z našich lekární razom zmizli tabletky s obsahom jódu. Chýbajú tak ľuďom, ktorí ich skutočne potrebujú.

slovakia

left justify in out

Ľudia ich začali hromadne nakupovať po tom, čo dal prezident Putin príkaz na uvedenie jadrových zbraní do pohotovosti. Ako je známe, jodid draselný sa užíva vtedy, keď dôjde k jadrovej havárii ako ochrana pred jej účinkami na ľudský organizmus. Otázne je, či je vhodné, aby ho človek užíval tak, že si ho sám „naordinuje“. Môže sa totiž stať, že si nepomôže, ale poškodí.

 

img

 

Podľa slov doktorky farmácie Kataríny Hesek z lekárne v  bratislavskom Technopole je jód minerál, ktorý je veľmi dôležitý, no náš organizmus ho potrebuje iba v malom množstve. Nachádza sa najmä v štítnej žľaze, kde sa podieľa na tvorbe hormónov. Pomáha mu pri tom selén. Práve zo štítnej žľazy je riadený celý metabolizmus. Jeho preventívne užívanie doktorka Hesek rozhodne neodporúča, u nás sa totiž pridáva do jedlej soli.

Vysoký príjem jódu pôsobí na štítnu žľazu toxicky.

 

img

 

„Vzhľadom k tomu, že v našich zemepisných šírkach je nedostatok jódu vzácny, má sa užívať rozhodne iba po porade s lekárom,  upozorňuje skúsená farmaceutka. Momentálne sú podľa nej všetky prípravky s obsahom jódu nedostupné. Vykúpili ich neinformovaní občania mysliac si, že ich preventívnym nadužívaním sa ochránia pred radiáciou v prípade jadrového výbuchu.

 „Jód sa preto u nás teraz nedá zohnať v tabletkách, v kvapalnej forme, ba ani v kvapkách s obsahom jodidu draselného.“

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies