Z legendárneho Titanicu sa môže vytiahnuť telegraf, rozhodol o tom súd

NETKY.SK • 19 Máj 2020, 18:20 • 2 min
Z legendárneho Titanicu sa môže vytiahnuť telegraf, rozhodol o tom súd

NORFOLK - Firma RMS Titanic, Inc. môže z vraku známeho parníka vytiahnuť Marconiho bezdrôtový telegraf, prostredníctvom ktorého sa ľudia na palube snažili privolať pomoc. Sudkyňa federálneho súdu v Norfolku v americkom štáte Virginia rozhodla, že zariadenie je z historického a kultúrneho hľadiska dôležité a v rýchlo rozpadajúcom vraku by mohlo čoskoro zmiznúť.

slovakia

left justify in out

Vytiahnutie telegrafu podľa sudkyne Rebeccy Beach Smith "prispeje k dedičstvu, ktoré zanechala nezmazateľná strata Titanicu, tých, ktorí prežili, a tých, ktorí dali svoje životy pri potopení".

 

Úprava 
Toto rozhodnutie sudkyne upravuje predošlé rozhodnutie súdu z roku 2000, ktoré zakazuje rezanie do vraku a oddelenie jeho akejkoľvek časti od zvyšku lode.

 

img

 

Viaceré faktory hrajú proti misii
Expedícia firmy rázne odporuje Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA), ktorý v tomto prípade zastupoval záujmy verejnosti súvisiace s Titanicom. Úrad v súdnych dokumentoch okrem iného argumentoval, že telegraf je pravdepodobne obklopený "ostatkami viac ako 1 500 ľudí" a mal by ostať tak, ako je. NOAA tvrdí, že expedíciu zakazuje federálny zákon a aj medzinárodná dohoda medzi USA a Spojeným kráľovstvom.

 


Podľa Smith však plán firmy na misiu spĺňa väčšinu požiadaviek stanovených v medzinárodnej dohode a ďalších obmedzeniach. Medzi ne patrí zdôvodnenie expedície na základe vedeckých a kultúrnych dôvodov a zváženie možného poškodenia vraku.

 

Postup expedície 

Spoločnosť uviedla, že ponorka bez posádky by pri expedícii vkĺzla cez svetlík alebo prerezala silne skorodovanú strechu Titanicu, aby získala telegraf. Následne by odsali uvoľnené bahno, zatiaľ čo by ramená manipulátora mohli prerušiť elektrické káble. RMS Titanic, Inc. plánuje telegraf vystavovať spolu s príbehmi ľudí, ktorí ho použili na núdzové volanie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Historic Ocean Liners (@historic_liners),


Plány s expedíciou boli kontroverzné aj pre niektorých ďalších odborníkov vrátane archeológov, preto môže firma v budúcnosti čeliť ďalším právnym sporom.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona