Z Lamanšského prielivu vytiahli bombardér z bitky o Britániu

NETKY.SK • 15 Jún 2013, 17:42 • 2 min
Z Lamanšského prielivu vytiahli bombardér z bitky o Britániu

LONDÝN - Možno posledný neporušený exemplár slávneho nemeckého bombardovacieho a prieskumného lietadla z druhej svetovej vojny, prezývaný kvôli svojmu pretiahnutému a tenkému trupu lietajúca ceruzka (Fliegender Bleistift), vyzdvihlo v pondelok Britské múzeum z dna Lamanšského prielivu. Podľa všetkého by to mohol byť jediný známy kompletný exemplár ľahkého nemeckého bombardéra Dornier Do-17, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Lietadlo zostrelili pri pobreží Kentu v juhovýchodnom Anglicku pred vyše 70 rokmi, v bitke o Britániu. "Bolo vyzdvihnuté a teraz sa bezpečne a v jednom kuse nachádza na vlečnom člne, na ktorom ho dnes dopravia do prístavu," informoval hovorca Múzea britského Kráľovského letectva (RAF) Ajay Srivastava. Múzeum sa pokúšalo o vyzdvihnutie historického exemplára z mora až štyri týždne, operáciu však odkladalo pre silný vietor. Nepoškodené lietadlo objavili potápači v hĺbke 15 metrov v roku 2008. Podľa expertov je v mimoriadne dobrom stave. Múzeum ho plánuje zakonzervovať a vystaviť vedľa vraku britského stíhačky Hawker Hurricane, ktorá bola tiež zostrelená v bitke o Britániu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies