Z Kyjeva do konca augusta zmiznú všetky sovietske symboly

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 08:25 • 2 min
Z Kyjeva do konca augusta zmiznú všetky sovietske symboly

MOSKVA - Vedenie ukrajinského hlavného mesta Kyjev vydalo nariadenie, na základe ktorého sa z jeho ulíc budú musieť odstrániť všetky ideologické symboly z čias komunizmu. Stať sa tak má do 24. augusta, keď Ukrajina oslavuje Deň nezávislosti, informovala dnes agentúra TASS.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Všetky zobrazenia hlavného štátneho znaku Sovietskeho zväzu, kosák a kladivo, ako aj boľševického revolučného vodcu Vladimira Lenina budú odstránené," uviedli predstavitelia Kyjeva.

 

Miestni umelci sa v tejto súvislosti obávajú o osud mozaík z čias Sovietskeho zväzu, ktoré zdobia niektoré stanice kyjevského metra. "Porozumenie významu zachovania sovietskeho kultúrneho dedičstva je znakom civilizovanej spoločnosti," uviedla skupina umelcov vo svojej výzve adresovanej kyjevskému starostovi Vitalijovi Kličkovi.

 

Predmetný krok vedenia mesta prišiel po prijatí sporného zákona, ktorého zámerom je "dekomunizovať" Ukrajinu. Legislatívu, ktorá zakazuje používanie sovietskych a nacistických symbolov, schválil ukrajinský parlament 9. apríla, avšak prezident Petro Porošenko ju ešte nepodpísal.

 

Právna norma zároveň počíta s premenovaním mnohých miest a približne 30.000 ulíc pomenovaných po Leninovi. Reforma si vyžiada v prepočte najmenej 190.000 eur, pripomenula agentúra TASS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies