Z kozmodrómu Kourou odštartovala k Merkúru európsko-japonská misia

NETKY.SK • 20 Október 2018, 08:30 • 2 min
Z kozmodrómu Kourou odštartovala k Merkúru európsko-japonská misia

KOUROU - Nosná raketa Ariane 5 so sondami, ktoré majú slúžiť na prieskum planéty Merkúr, odštartovala v sobotu z európskeho kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane.

slovakia

left justify in out

Začala sa tým spoločná prieskumná misia Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Japonskej agentúry pre výskum vesmíru (JAXA) pod názvom BepiColombo.

 

Teleso s dvoma sondami sa úspešne oddelilo od rakety a bolo nasmerované na obežnú dráhu Zeme. Odtiaľ bude pokračovať v ceste k Merkúru, ktorá potrvá nasledujúcich sedem rokov, informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie oboch spomínaných inštitúcií.

 

Misia k Merkúru - planéte obiehajúcej najbližšie k Slnku - je náročná aj vzhľadom na eliptickú dráhu, po akej sa zariadenie dostane na miesto určenia. Súčasťou tejto cesty sú dva prelety okolo Venuše a šesť okolo samotného Merkúru.

 

Prílet k Merkúru sa očakáva koncom roka 2025. Jednotlivé sondy majú po vypustení nezávisle preskúmať povrch a magnetické pole planéty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies