Z Kene deportovali dvoch Iráncov podozrivých z prípravy útoku na izraelský cieľ

NETKY.SK • 19 December 2016, 14:46 • 2 min
Z Kene deportovali dvoch Iráncov podozrivých z prípravy útoku na izraelský cieľ

NAIROBI - Kenské úrady vyhostili z krajiny dvoch Iráncov, u ktorých sa našiel videozáznam zachytávajúci izraelské veľvyslanectvo v Keni.

slovakia

left justify in out

Ich deportácia sa uskutočnila na základe súdnej dohody medzi kenskou prokuratúrou a iránskym veľvyslanectvom v Nairobi. Ako dnes informovali kenské úrady, Iráncov deportovali z Kene v sobotu na základe súdneho príkazu. Ich právnik Ahmednásir Abduláhí uviedol, že jeho mandanti boli deportovaní, lebo sa nenašli žiadne dôkazy obvinení, ktoré boli proti nim vznesené.

 

Iránskych občanov Sajjeda Nasrolláha Ebráhíma a Abdolhosejna Gholího Safáího zadržali, keď sa nachádzali v aute iránskeho veľvyslanectva a v blízkosti izraelskej ambasády v Nairobi. Pri zatýkaní sa zistilo, že zadržaní zhotovili záznam budovy, kde sídli izraelské veľvyslanectvo. Následne iránskych občanov obvinili zo zbierania informácií s cieľom plánovať a spáchať teroristický útok.

 

Irán krátko na to informoval, že zadržaní sú právnikmi, ktorí boli v Keni, aby zastupovali dvoch iránskych občanov odsúdených na 15 rokov za terorizmus. Títo dvaja muži - Ahmad Abolfathí Mohammad a Sajjed Mansúr Músaví - sa v uplynulých rokoch v rôznych častiach sveta vrátane Azerbajdžanu, Thajska či Indie dopustili série útokov, alebo ich plánovali. Väčšina z nich sa zameriavala na izraelské ciele. V Keni ich najskôr odsúdili na doživotie, neskôr im trest bol znížený na 15 rokov odňatia slobody.

 

Aj samotná Keňa bola v minulosti terčom útokov na izraelské ciele: v roku 2002 pri útoku na izraelským podnikateľom vlastnený hotel v letovisku Mombasa zahynulo 15 ľudí. Cieľom útoku sa v rovnaký deň malo stať aj izraelské lietadlo s vyše 200 cestujúcimi na palube.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies