Z irackého Mósulu ušlo pred islamistami asi pol milióna ľudí

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 10:44 • 2 min
Z irackého Mósulu ušlo pred islamistami asi pol milióna ľudí

BAGDAD - Z druhého najväčšieho irackého mesta Mósul už utieklo asi 500 000 ľudí potom, čo mesto a väčšinu provincie Ninive obsadili ozbrojenci z Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) napojení na al-Kájdu.

slovakia

left justify in out

Ako v stredu informuje spoločnosť BBC, medzi utekajúcimi sú aj vojaci, ktorí v strachu odhodili zbrane a prezliekli sa do civilného oblečenia. Islamisti už majú v Mósule pod kontrolou mósulskú vojenskú základňu, letisko, budovu provinčnej vlády i televízie. Na budovách vlajú džihádistické vlajky a ozbrojenci ampliónmi oznamujú, že "oslobodili mesto". Niekoľko policajných staníc vypálili a oslobodili stovky väzňov. Podľa korešpondenta BBC proti miltantom z ISIL nikto nebojuje. Utečenci smerujú na sever do irackého Kurdistanu, ktorého vláda už požiadala OSN o pomoc.

 

Ozbrojencom sa už postupne podarilo obsadiť niekoľko oblastí v severnej provincii Kirkúk, v susednej provincii Salahaddín ako aj v provincii Anbar. Časti miest Ramádí a Fallúdža sú v rukách povstalcov už od decembra minulého roku. Prudké boje medzi irackou armádou a bojovníkmi z ISIL momentálne prebiehajú pri meste Rašád neďaleko Kirkúku. Premiér Núrí al-Málikí ešte v utorok požiadal parlament, aby pre vzniknutú situáciu vyhlásil výnimočný stav. Očakáva sa, že vláda využije všetky dostupné prostriedky vrátane pomoci od USA na získanie provincie Ninive späť. 

 

Spojené štáty odsúdili zabratie častí severného Iraku islamistami, čo považujú za "extrémne nebezpečnú situáciu". Všetky politické skupiny a frakcie pritom vyzvali, aby spoločne bojovali proti islamským radikálom. Obsadenie provincie Ninive a jej hlavného mesta Mósul ako aj častí provincií Kirkúk a Salahaddín militantmi je podľa hovorkyne amerického ministerstva zahraničia Jen Psakiovej dôkazom zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v Iraku. Podobne sa vyjadril aj generálny tajomník OSN, ktorý vyzval na "národnú jednotu" proti hrozbám, ktorým krajina čelí. 

 

Sunnitská skupina ISIL, ktoré je napojená na al-Kájdu, má odhadom 3000 až 5000 bojovníkov. Sunnitskí extrémisti bojujú o založenie islamského štátu aj v susednej Sýrii. Tam už majú po trojročnej vojne pod kontrolou rozsiahle územia hraničiace s Irakom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies