Z hory Piz Cengalo znova padali skaly

NETKY.SK • 25 August 2017, 20:00 • 2 min
Z hory Piz Cengalo znova padali skaly

ZURICH - Zo hory Piz Cengalo vo švajčiarskom kantóne Graubünden dnes znova padali skaly a spôsobili tak tento týždeň už druhý zosuv v danej oblasti. Informovala o tom polícia.

slovakia

left justify in out

Pád skál narušil pátranie po ôsmich turistoch, ktorí sú nezvestní po prvom obrovskom zosuve skalného masívu zo stredy 23. augusta. Záchranárov, ktorí oblasť prečesávali, stihli dnes evakuovať včas, takže unikli novému prúdu skál a bahna, dodala polícia.

 

Pri pátraní po nezvestných sa zatiaľ nenašli žiadne stopy. "Ešte stále sme v pátraní nezaznamenali žiaden úspech," povedal policajný hovorca Markus Walser pre nemeckú tlačovú agentúru DPA. "Šance na prežitie nie sú vysoké," povedal dnes už skôr na tlačovej konferencii jeho kolega, hovorca miestnej polície Roman Rüegg, a poukázal na čas, ktorý od prvého zosuvu uplynul.

 

V stredu sa z hory Piz Cengalo (3369 metrov nad morom) na švajčiarsko-talianskej hranici uvoľnili približne štyri milióny kubických metrov skál a valili sa dolu údolím Bondasca, kde sa podľa predpokladov práve nachádzali ôsmi turisti.

 

Podľa polície sú štyria z týchto turistov Nemci, dvaja Švajčiari a dvaja Rakúšania. Nad údolím Bondasca, ktoré je do výšky 30 metrov zaplnené skalami, bahnom a ďalšími sutinami, lietajú vrtuľníky; po zemi zároveň túto oblasť prehľadávajú záchranári s cvičenými psami. Walser neuviedol, ako dlho bude pátranie trvať, ale jasne povedal, že nie večne.

 

Geológovia v posledných mesiacoch spozorovali zvýšený pohyb skál na hore Piz Cengalo, a miestne úrady preto vydali pre turistov informáciu, že "v blízkej budúcnosti nastane" zosuv skál. Stredajší zosuv zasiahol okraj dediny Bondo. Nikto neutrpel zranenia, ale zničených bolo niekoľko budov. Dedinu vopred evakuovali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies