Z horúčav v stredu na Slovensku skolabovalo 104 ľudí

NETKY.SK • 1 August 2013, 13:38 • 2 min
Z horúčav v stredu na Slovensku skolabovalo 104 ľudí

BRATISLAVA - Vysoké teploty sa v priebehu stredy (31. 7.) podpísali pod kolapsy 104 ľudí na celom Slovensku. Najviac ich pritom zdravotníci zaznamenali v Prešovskom kraji, a to až 16. Naopak, najmenej takýchto prípadov bolo v Trenčianskom kraji, konkrétne deväť. TASR o tom informoval Boris Chmel z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

slovakia

left justify in out

Kolapsy postihli v 67 prípadoch ženy, 36 kolapsov sa týkalo mužov a horúčavy nezvládlo aj jedno dieťa. Do nemocnice previezli spolu 60 ľudí.

Odborníci pritom radia, že v čase letných horúčav by ľudia nemali zabúdať najmä na pitný režim. Tekutiny by mali dopĺňať počas celého dňa, pretože smäd je už "výkričníkom". "Smäd nie je dobrým príznakom, pretože to znamená, že už ste dehydrovaný," zdôraznil gastroenterológ Miloš Bubán.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) by mal dospelý človek počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. "Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda," radí ÚVZ.

Vhodnejšie sú vlažné nápoje. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Okrem dostatku tekutín treba uprednostniť ľahšiu stravu, nosiť vzdušný odev a chrániť sa pred priamym slnečným žiarením v poludňajších hodinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona