Z Homsu zatiaľ evakuovali len 83 civilistov

NETKY.SK • 8 Február 2014, 13:49 • 2 min
Z Homsu zatiaľ evakuovali len 83 civilistov

HOMS - Celkovo je podľa OSN v Homse uväznených vyše 2500 civilistov, ktorí trpia nedostatkom potravín a liekov.

slovakia

left justify in out

Z obliehaného sýrskeho mesta Homs zatiaľ evakuovali 83 civilistov. V sobotu to potvrdil hovorca OSN Farhan Haq s tým, že išlo o ženy, deti a starších ľudí. Z mesta ich eskortovali pracovníci OSN a sýrskeho Červeného polmesiaca. "Potom ich odviezli na miesto, ktoré si určili," povedal Haq. Hovorkyňa Svetového potravinového programu Elisabeth Byrsová konštatovala, že zachránení civilisti sú podvyživení. "Jedli listy a trávu alebo čokoľvek, čo našli," povedala.
Podľa dohody, ktorú dosiahli zástupcovia sýrskej vlády a opozície počas mierovej konferencie v Ženeve, majú z Homsu evakuovať najmä ženy, deti, starších chorých ľudí. Dohoda o celkovej evakuácii však údajne nie je istá, keďže v minulosti sa už viackrát stalo, že evakuáciu na poslednú chvíľu odvolali. Armáda prezidenta Baššára al-Asada ako aj povstalci by mali zastaviť boje na tri dni, aby mohla evakuácia pokračovať. Celkovo je podľa OSN v Homse uväznených vyše 2500 civilistov, ktorí trpia nedostatkom potravín a liekov. Homs je tretím najväčším mestom v Sýrii a bojuje sa tam už od vypuknutia povstania proti al-Asadovi v roku 2011.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies