Z Homsu dnes evakuovali vyše 800 povstalcov s rodinami

NETKY.SK • 1 Apríl 2017, 18:31 • 2 min
Z Homsu dnes evakuovali vyše 800 povstalcov s rodinami

DAMASK - Približne 2000 sýrskych povstalcov a ich rodinných príslušníkov opustilo dnes stredosýrske mesto Homs.

slovakia

left justify in out

Povstalcov odsunuli zo štvrte Wáir - poslednej mestskej časti Homsu ešte doposiaľ obsadenej islamistickými vzbúrencami. Išlo o tretiu etapu odsunu povstalcov.

 

Guvernér Tajál Barrazí pre sýrsku agentúru SANA uviedol, že predmestie dnes opustilo 836 povstalcov so svojimi rodinami, čo je spolu vyše 2000 ľudí.

 

Zo štvrte Wáir ich asi 50 autobusmi prepravili na sever Sýrie - do provincie Idlib, kde sú ešte lokality pod kontrolou povstaleckých zoskupení. Kolónu autobusov sprevádzali sýrske a ruské jednotky, ako aj Sýrsky Červený polmesiac.

 

Agentúra DPA pripomenula, že dve skupiny povstalcov, ktoré predmestie opustili minulý mesiac, previezli do mesta Džarábulus pri hraniciach s Tureckom. Toto mesto je kontrolované islamistami a ďalšími Ankarou podporovanými sýrskymi povstaleckými skupinami. Ruské a sýrske úrady súhlasili so zmenou dnešnej trasy vzhľadom na prebiehajúce boje na severe provincie Hamá.

 

Guvernér dodal, že realizácia dohody o lokálnom prímerí, ktorú pomohlo sprostredkovať Rusko a ktorej súčasťou bol aj odsun povstalcov s rodinami, umožní teraz návrat civilistov do svojich domovov vo štvrti Wáir. Spresnil, že niektorí z civilistov sa už vrátili do štvrte Wáir, kde sú už otvorené aj štyri školy.

 

Barrází v rozhovore kritizoval protivládne médiá za to, že sa snažia odsun povstalcov z Wáiru vykresľovať ako nútené presídľovanie obyvateľov štvrte. Ponuku zložiť zbrane výmenou za beztrestnosť využilo doteraz asi 1500 - medzičasom už bývalých - povstalcov.

 

Guvernér dodal, že o nastolení lokálneho prímeria sa začalo rokovať aj vo viacerých ďalších mestách v okolí Homsu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona