Z Guantánama prepustili posledného väzňa z Británie

NETKY.SK • 30 Október 2015, 16:45 • 2 min
Z Guantánama prepustili posledného väzňa z Británie

LONDÝN- Posledný obyvateľ Británie, ktorého takmer 14 rokov zadržiavali na Guantáname, sa dnes po prepustení vrátil naspäť do vlasti. Na základni Guantánamo po jeho odchode zostalo už len 112 väzňov, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Na slobodu prepustili 48-ročného Šakira Aamira - saudskoarabského občana, ktorý si vzal za manželku britskú občianku a v roku 1997 sa usadil v Londýne, kde žijú aj jeho štyri deti.

 

Z kontroverzného amerického väzenského tábora pre osoby podozrivé z terorizmu ho prepustili na žiadosť britského premiéra Davida Camerona, ktorý vo veci osobne intervenoval u prezidenta USA Baracka Obamu.

 

Aamira zadržali v roku 2002 v Afganistane miestni protitalibanskí ozbrojenci, ktorí ho odovzdali americkej armáde. Na Guantáname bol väznený od februára 2002, nikdy však voči nemu nevzniesli žiadne obvinenia.

 

Americkí vojenskí vyšetrovatelia ho podozrievali z členstva v al-Káide a z úzkeho napojenia na Usámu bin Ládina; on sám to však popiera a tvrdí, že v Afganistane len pomáhal prevádzkovať dievčenskú školu. Počas dlhoročného pobytu na Guantáname sa stal známym kvôli opakovaným hladovkám a organizovaniu kampaní za práva tamojších väzňov.

 

Na slobodu ho prepustili vo štvrtok večer. Dnes popoludní priletel súkromným lietadlom na jedno z londýnskych letísk. Po príchode do Británie sa najskôr plánuje podrobiť lekárskym vyšetreniam.

 

Prezident Obama už pri nástupe do funkcie pred takmer siedmimi rokmi prisľúbil zrušenie vojenského väzenia na Guantáname, ktoré podľa neho poškodzuje americký obraz vo svete a v konečnom dôsledku tak slúži propagande teroristov a nepriateľov USA. Doteraz to však urobiť nemohol, hlavne pre nesúhlas oponentov v Kongrese a neochotu zahraničných vlád prijímať prepustených väzňov.

 

V roku 2005 žilo na Guantáname viac ako 500 väzňov. Spomedzi zvyšných 112 bolo už zhruba 50 označených za vhodných na transfer. Od začiatku tohto roka prepustili z Guantánama už 15 osôb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies