Z Guantánama poslali domov ďalšieho väzňa, je ich tam ešte 113

NETKY.SK • 30 Október 2015, 10:31 • 2 min
Z Guantánama poslali domov ďalšieho väzňa, je ich tam ešte 113

MIAMI - Americké úrady prepustili z Guantánama mauritánskeho väzňa, ktorý sa už vrátil naspäť do vlasti. Informoval o tom dnes Pentagón.

slovakia

left justify in out

Biely dom podľa agentúry DPA označil prepustenie ďalšieho väzňa za signál pokroku na ceste k uzavretiu kontroverzného väzenského tábora pre osoby podozrivé z terorizmu.

 

Mauritánčan Ahmed Ould Abdel Aziz bol repatriovaný do vlasti a odovzdaný úradom tejto západoafrickej krajiny. Jeho prepustenie predtým schválilo všetkých šesť amerických federálnych úradov a agentúr, poverených preverovaním prípadov väzňov z Guantánama. O prepustení Mauritánčana Pentagón vopred upovedomil americký Kongres.

 

Na americkej základni Guantánamo na Kube je stále zadržiavaných 113 osôb, z ktorých vyše 50 bolo už označených za vhodných na transfer. V roku 2005 žilo na Guantáname viac ako 500 väzňov.

 

Súčasný prezident USA Barack Obama už pri nástupe do funkcie pred takmer siedmimi rokmi prisľúbil zrušenie vojenského väzenia na Guantáname, ktoré podľa neho poškodzuje obraz USA vo svete a v konečnom dôsledku tak slúži propagande teroristov.

 

Doteraz to však urobiť nemohol, hlavne pre nesúhlas oponentov v Kongrese a neochotu zahraničných vlád prijímať prepustených väzňov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies