Z Googlu odchádzajú zamestnanci: Spoločnosť totiž začala pracovať na kontroverznom projekte

NETKY.SK • 24 Máj 2018, 12:02 • 2 min
Z Googlu odchádzajú zamestnanci: Spoločnosť totiž začala pracovať na kontroverznom projekte

Google začal pracovať na vývoji špeciálneho softvéru, ktorého použitie nie je v súlade presvedčením mnohých dlhoročných zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Google sa pred časom dohodla s americkým ministerstvom obrany na spolupráci v oblasti projektu nazývaného Maven. Ide o vývoj softvérov pre špeciálne vojenské drony, ktorý by mal zefektívniť ich činnosť. S týmto nápadom však nesúhlasí množstvo zamestnancov, pretože sa odmietajú podieľať na akýchkoľvek vojenských aktivitách. Tvrdia, že je to v rozpore s etickými zásadami spoločnosti. Momentálne kvôli tomu odišlo už 12 kvalifikovaných ľudí.

 

Inteligentný softvér by sa mal strojovo učiť rozpoznávať všetky objekty nachádzajúce sa na zemi. Nejde pritom len o budovy, ale aj ľudí. Google argumetuje tým, že nová technológia nemá slúžiť na ničenie, má vraj len pomôcť armáde s množstvom práce pri spracovávaní hodín záznamov a tiež pri záchrane ľudských životov.

 

V Google sa spustila vlna nesúhlasu a spísala sa petícia, ktorú doposiaľ podpísalo viac ako 4000 ľudí v rámci firmy. Google by podľa nich nemal obchodovať s vojnou, je to totiž v priamom rozpore s ich filozofiou.

 

Okrem zamestnancov sa k protestu pridalo aj viac ako 200 vedcov a výskumných pracovníkov zaoberajúcich sa vývojom umelej inteligencie.

 

Je otázne, či Google dohodu s ministerstvom obrany zruší alebo bude vo vývoji vojenského softvéru pokračovať aj napriek značným stratám v radoch zamestnancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona