Zöggeler a Pechsteinová majú na dosah rekord v Soči - zaujímavosti

NETKY.SK • 4 Február 2014, 11:38 • 2 min
Zöggeler a Pechsteinová majú na dosah rekord v Soči - zaujímavosti

SOČI - Zaujímavosti pred začiatkom XXII. zimných olympijských hier v ruskom Soči (zdroj: informačný systém ZOH 2014)

slovakia

left justify in out

* Taliansky sánkar Armin Zöggeler a nemecká rýchlokorčuliarka Claudia Pechsteinová majú šancu na vytvorenie rekordu prípadným ziskom medaily na šiestych ZOH. Pechsteinová sa navyše môže stať prvou športovkyňou so zlatom z piatich rôznych ZOH. 

* Ruský sánkar Albert Demčenko a japonský skokan na lyžiach Noriaki Kasai absolvujú už siedme ZOH v kariére. 

* Dovedna sedem krajín bude v Soči štartovať prvýkrát na ZOH - Dominika, Malta, Paraguaj, Východný Timor, Togo, Tonga a Zimbabwe. 

* Alpský lyžiar Hubertus von Hohenlohe sa predstaví už na šiestej olympiáde. V nedeľu 2. februára oslávil tento mexický šľachtic 55. narodeniny a v Soči sa stane štvrtým najstarším účastníkom v histórii ZOH. Staršia bola už len trojica hráčov curlingu v roku 1924. Vôbec najstarším bol 59-ročný Carl August Kronlund zo Švédska, ktorý v Chamonix získal striebro. 

* Na ZOH 2014 v Soči sa predstavia dve súrodenecké trojice v rovnakej individuálnej disciplíne. V kanadskej výprave figurujú sestry Maxime, Chloe a Justine Dufourové-Lapointové, ktoré budú súťažiť v jazde na terénnych nerovnostiach akrobatických lyžiarok. V novozélandskom tíme sa Josiah, Byron a Beau-James Welssovci predstavia na U-rampe medzi akrobatickými lyžiarmi. V minulosti štartovali tri francúzske sestry Leducové na ZOH 1960 v slalome alpských lyžiarok a v rokoch 1976 a 1980 bratia Jermanovci súťažili v behu na lyžiach na 15 km klasickou technikou. 

* Američanka Lauryn Williamsová sa po zisku zlatej medaily na OH 2012 v Londýne v ženskej bežeckej štafete na 4 x 100 m predstaví v Soči v ľadovom koryte v súťaži dvojbobov žien. Williamsová predtým vybojovala striebro aj na OH 2004 v Aténach na hladkej stovke. V Rusku má šancu stať sa druhou osobou, ktorá získa cenný kov na zimnej aj letnej edícii olympijských hier. Jej krajan Edward Eagan si v Antverpách 1920 vyboxoval zlato a o dvanásť rokov neskôr získal najcennejšiu medailu v súťaži štvorbobov v Lake Placid. 

* Český hokejista Petr Nedvěd sa na ZOH vráti po dlhých dvadsiatich rokoch. V Lillehammeri 1994 štartoval na mužskom turnaji za Kanadu, teraz nastúpi za rodné Česko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies