Z funkcie odchádza šéfka protidrogového úradu Michele Leonhartová

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 09:36 • 2 min
Z funkcie odchádza šéfka protidrogového úradu Michele Leonhartová

WASHINGTON - Šéfka amerického Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) Michele Leonhartová odíde v polovici mája z funkcie. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie americkej administratívy.

slovakia

left justify in out

Oznámenie o rezignácii riaditeľky tejto dôležitej federálnej agentúry, bojujúcej proti pašovaniu a distribúcii drog, prichádza po zverejnení správ o neprístojnom správaní agentov DEA v zahraničí.

 

Leonhartovej odchod avizoval v utorok jej nadriadený, minister spravodlivosti USA Eric Holder, ktorý jej zároveň obligátne poďakoval za 35 rokov "vynikajúcej služby" v rámci ministerstva a DEA. Vyzdvihol predovšetkým jej zásluhy pri rozbití viacerých nebezpečných pašeráckych gangov, ako aj jej snahy o dolapenie hľadaných drogových bosov.

 

Ako riaditeľka tohto úradu Leonhartová oficiálne pôsobila päť rokov, ale faktickou šéfkou DEA bola už od roku 2007, keď z funkcie odišiel jej predchodca. Dôvod jej odchodu nebol oficiálne zverejnený.

 

Generálny inšpektor ministerstva spravodlivosti v marci tohto roku zverejnil správu, podľa ktorej sa agenti DEA v zahraničí zúčastňovali na sexuálnych večierkoch s prostitútkami, ktoré platili drogové kartely.

 

Podľa správ amerických médií malo k večierkom tohto druhu dochádzať v rokoch 2001-2005 v Kolumbii, kde DEA prevádzkuje rozsiahlu pobočku. Na orgiách sa mal údajne zúčastňovať aj zástupca regionálneho riaditeľa DEA a viacerí špeciálni agenti.

 

V tejto súvislosti sa objavili obavy, že kolumbijskí drogoví bosovia mohli prostredníctvom týchto večierkov získavať utajené informácie o činnosti DEA. Minulý týždeň v tejto súvislosti podrobili Leonhartovú výsluchu americkí kongresmani.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies