Z Fukušimy začali odstraňovať nebezpečné palivové články

NETKY.SK • 18 November 2013, 09:58 • 2 min
Z Fukušimy začali odstraňovať nebezpečné palivové články

TOKIO - Pracovníci odstavenej japonskej elektrárni Fukušima I začali v pondelok z budovy reaktora odstraňovať palivové články.

slovakia

left justify in out

Ide o najnáročnejšiu a najnebezpečnejšiu operáciu od havárie z roku 2011, počas ktorej areál elektrárne zasiahli vlny cunami a poškodili ju. Experti spoločnosti Tokyo Electric Power Company (TEPCO) sa pokúšajú vybrať prvých 22 štvormetrových článkov s uránovým palivom z bazéna, kde sú uložené. Prvá časť operácie by mala trvať najmenej dva dni. Celkovo je však potrebné vybrať až 1500 článkov, čo potrvá až rok. Experti náročný proces označujú za nebezpečný, keďže panujú obavy, že palivové tyče sa pri havárii poškodili a môže z nich unikať nebezpečné rádioaktívne palivo. Podobné operácie sú pritom vo fungujúcich jadrových elektrárňach bežné, situácii v zariadení vo Fukušime je však od katastrofy nestabilná.

Vlny vyvolané podmorským zemetrasením v marci 2011 vyradili chladiace systémy elektrárne, čoho dôsledkom bola séria vážnych havárií. V auguste zaznamenali v elektrárni únik približne 300-tisíc litrov ťažko znečistenej vody, pričom sa predpokladá, že sa premiešala so spodnou vodou presakujúcou do mora. Experti Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) však po najnovšej návšteve Japonska ocenili "enormné" úsilie o zmiernenie následkov havárií vo Fukušime.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona