Z Fukušimy dva roky uniká kontaminovaná voda

NETKY.SK • 7 August 2013, 12:33 • 2 min
Z Fukušimy dva roky uniká kontaminovaná voda

TOKIO – Japonská vláda si myslí, že z poškodenej jadrovej elektrárne vo Fukušime už dva roky uniká do Tichého oceána rádioaktívna voda.

slovakia

left justify in out

V stredu to novinárom povedal nemenovaný predstaviteľ ministerstva priemyslu. Podľa jeho slov sa do oceána dostáva denne odhadom 300 ton takejto kontaminovanej vody. Premiér Šinzó Abe preto v stredu prisľúbil, že jeho vláda vystupňuje úsilie na zastavenie úniku rádioaktívnej vody do prostredia. Abe nariadil ministrovi ekonomiky, obchodu a priemyslu, aby sa urgentne zaoberal situáciou a zabezpečil, že prevádzkovateľ elektrárne, spoločnosť Tokyo Electric Power Co, podnikne príslušné kroky na odstraňovanie následkov havárie. Predpokladá sa, že úplné odstránenie následkov bude trvať celkovo viac než 40 rokov a stáť niekoľko miliárd eur.

Japonsko si v marci pripomenulo druhé výročie jednej z najhorších katastrof v dejinách ľudstva, ktorú spôsobilo silné podmorské zemetrasenie. Následné vlny tsunami vyradili chladiace systémy elektrárne Fukušima I, ktorá sa nachádza v rovnomennej prefektúre. Z reaktorov začala unikať radiácia, čo si vyžiadalo evakuáciu desiatok tisícov ľudí. Experti v decembri 2011 uviedli, že majú poškodené jednotky jadrového zariadenia pod kontrolou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies