Z. FIALOVÁ: Opäť hrá dcéru Emílie Vášáryovej, v Divadle Aréna po prvý raz

NETKY.SK • 20 Apríl 2011, 07:33 • 2 min
Z. FIALOVÁ: Opäť hrá dcéru Emílie Vášáryovej, v Divadle Aréna po prvý raz

Z. FIALOVÁ: Opäť hrá dcéru Emílie Vášáryovej, v Divadle Aréna po prvý raz

slovakia

left justify in out

img

Herečka Zuzana Fialová si už niekoľkokrát vyskúšala úlohu dcéry svojej hereckej kolegyne Emílie Vášáryovej. Ako dcéra a matka sa stretli opäť v novej hre 33 variácií, ktorú uvádza bratislavské Divadlo Aréna.
"Je to riešenie muzikologickej záhady, téma, prečo génius, ktorý vedel sám, že smeruje k ceste absolútnej hluchoty, venoval vzácny čas, ktorý mu ostával, variáciám na priemerný valčík, a nie veľkolepým veciam," komentovala inscenáciu v rozhovore pre TASR Fialová. Celosvetovo oceňovaná hra Moisésa Kaufmana, ktorá ponúka nahliadnutie do Beethovenovej doby a posledných rokov skladateľa, herečku nadchla. Ludwig van Beethoven tvoril 33 variácií na Diabelliho valčík v čase, keď bojoval so starobou, hluchotou aj existenčnými problémami. "Stvoril vtedy aj Missu Solemnis alebo iné veľké diela, ale hlavné gro posledných rokov boli variácie. Otázka je, či to bola túžba vyrovnať sa Goldbergovi a predčiť jeho prácu, alebo naozaj videl v tom obyčajnom krčmovom valčíku takú obrovskú výzvu."
Dobová časť inscenácie sa prelína so súčasnosťou, v ktorej stvárnila postavu americkej muzikologičky Katherine Brandtovej Emília Vášáryová. Posadnutá vedkyňa rieši záhadu Beethovenových variácií počas svojho vlastného chradnutia a umierania. Popritom divák sleduje jej vzťah s dcérou Clarou, ktorú celý život odmietala ako priemerného človeka. "Nikdy si k nej nenašla cestu, nezblížili sa. Dcéra je v submisívnejšej polohe, nevie sa jej dotknúť, nevedia si prejaviť náklonnosť. Až smrť a bezmocnosť ľudského tela, fyzična, ich prinúti nájsť si k sebe znova cestu," vysvetlila Fialová, ktorá v hre s pôsobivou vizualizáciou, kostýmami a nádhernou hudbou naživo, prežíva aj vzťah s Ľubošom Kostelným.
"Je to milunký vzťah dvoch ľudí, ktoré sú také slony v porceláne, čo sa týka erotických vecí. Clara sa hanbí za svoje telo, lebo matka ju nikdy nehladkala, neobjala. On zase robí celý život s umierajúcimi ľuďmi, pristupuje k tomu inak," zhodnotila herečka s tým, že medzi ňou a Kostelným, ktorý stvárnil ošetrovateľa Mikea Clarka, sú rozkošné nedorozumenia. "Tú škrupinu nechcenia fyzična, ktorá je okolo tej ženy, on prerazí láskavosťou," prezradila Fialová, pre ktorú je vtipná i tragická inscenácia 33 variácií v niektorých častiach aj veľmi poučná a múdra.
"Musela som sa vyrovnať s tým, že čo stojí medzi nami a smrťou, sú vždy naši rodičia. A keď táto posledná bariéra odíde, my si uvedomíme, že sme na rade a že sme už bližšie k smrti," spresnila predstaviteľka Clary. Fialová túto životnú skúsenosť nemá, zatiaľ ju prežíva v divadle po boku E. Vášáryovej. "Moji rodičia, chvalabohu, žijú a keďže s Emílou mám nadštandardný vzťah, nielen kolegiálny, tak som si to trošičku počas skúšobného obdobia odtrpela. Tú predstavu, že niekto z tých ľudí, ktorých milujem a ktorí mi tvoria pevné body v živote, môže niekedy odísť a odhalí moju vlastnú smrteľnosť v čase."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies