Z eurofondov sa podporí takmer 15.000 pracovných miest

NETKY.SK • 1 August 2012, 11:20 • 2 min
Z eurofondov sa podporí takmer 15.000 pracovných miest

Z eurofondov sa podporí takmer 15. 000 pracovných miest - Politika V rámci troch projektov na podporu zamestnávania by sa malo v najbližších mesiacoch podporiť celkovo 14.

slovakia

left justify in out

img

V rámci troch projektov na podporu zamestnávania by sa malo v najbližších mesiacoch podporiť celkovo 14.460 nových pracovných miest. Rezort práce tak podľa dohody s Európskou komisiou prerozdelí 70 miliónov eur na zamestnancov v doprave, malých, stredných podnikoch a na účastníkov verejnoprospešných prác.

Prvý z projektov, ktoré dnes odobril vládny kabinet, podporí pracovné miesta v oblasti dopravy. Na vyškolenie a zamestnanie celkovo 2000 ľudí má ísť spolu 10 miliónov eur. Garantovaná udržateľnosť pracovného miesta zo strany autodopravcov je 24 mesiacov, pričom celková udržateľnosť bude 30 mesiacov. Podpora z eurofondov bude tak predstavovať šesť mesiacov.

Ďalších 7500 pracovných miest pre mladých má vzniknúť na obdobie minimálne 18 mesiacov, rok by mali byť dotované z eurofondov a ďalších šesť mesiacov zamestnávateľom. Projekt má byť zameraný na tvorbu miest v súkromnom sektore, presne v mikro, malých a stredných podnikoch s počtom zamestnancov maximálne 250.

Spolu by malo byť na tento projekt použitých 40 miliónov eur pre nezamestnaných vo veku 15 až 29 rokov. Projekt by bol zároveň prepojený, vo vzájomnej symbióze, s financovaním z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast, kde by došlo k nákupu strojov a zariadení pre tieto podniky a mladí uchádzači o zamestnanie by boli na ne zaškolení.

Tretí projekt bude zameraný na tvorbu približne 4960 miest vo forme verejnoprospešných prác pre obec či samosprávu, na ktoré by malo ísť 20 miliónov eur. Predstavitelia EK pritom súhlasili s návrhom, aby do cieľovej skupiny okrem mladých patrili aj starší uchádzači o zamestnanie (nad 50 rokov), keďže títo predstavujú ďalšiu problematickú skupinu nezamestnaných.

Rezort práce sa s komisiou dohodol aj na konečných mzdách pre pracovníkov cez takto podporené projekty. Tieto by mali prevyšovať minimálnu mzdu, pričom podpora zo strany rezortu má byť práve v objeme minimálneho zárobku a zvyšok má doplatiť podľa kvalifikácie a zaradenia pracovníka zamestnávateľ. Minimálna mzda totiž nemôže byť podľa EK plošne pre uchádzačov plne motivujúca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona