Z druhého piliera sa na výstavbu ciest dá použiť maximálne 30 mil. eur

NETKY.SK • 6 August 2010, 07:53 • 2 min
Z druhého piliera sa na výstavbu ciest dá použiť maximálne 30 mil. eur

Z druhého piliera sa na výstavbu ciest dá použiť maximálne 30 mil. eur

slovakia

left justify in out

Peniaze z druhého piliera by mohli zafinancovať výstavbu maximálne jedného úseku diaľnice. Využitie peňazí z fondov dôchodkových správcovských spoločností (DSS) prináša niekoľko vážnych problémov. Počas dnešnej rozpravy v parlamente k Programovému vyhláseniu vlády SR na to upozornil poslanec a bývalý šéf rezortu dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD).
      Najdôležitejším faktom je objem peňazí. Podľa Vážneho možno využiť maximálne 30 miliónov eur. "DSSky pracujú so zdrojmi približne 3 miliardy eur. Tieto však nečakajú na rozhodnutie vlády," podotkol exminister. Ďalej zdôraznil, že spoločnosti musia svoje prostriedky diverzifikovať, a tak nesmú investovať do jednej komodity viac ako 3 % z objemu zdrojov. "Robte aj na tom, ale nie je to taký všeliek, ako uvádzate," dodal na margo odhodlania vládneho kabinetu.
      Vážny upozornil aj na slovnú formuláciu vo vládnom programe o spojení západu s východom krajiny, a to "nadštandardné spojenie". Takýto pojem totiž odborná verejnosť podľa neho nepozná. "Nemáte ani toľko odvahy, aby ste napísali, čo vlastne chcete urobiť. Nadštandardné môže napríklad znamenať aj cestu pre konský povoz," konštatoval.
      Za nesprávnu označil exminister aj snahu nového vedenia rezortu dopravy pod vedením Jána Figeľa zabezpečiť analýzu čerpania európskych prostriedkov a ich efektívneho vynakladania. Každý projekt sa totiž podľa neho podriaďuje ekonomickému posúdeniu aj zo strany Európskej komisie. "Predpokladám, že vaša analýza má za cieľ skontrolovať rozhodnutia komisie. Vláda má zrejme pochybnosti o jej práci," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies