Z Cannes do regiónov, slovenské študentské filmy obehnú Slovensko

NETKY.SK • 6 Február 2018, 12:29 • 2 min
Z Cannes do regiónov, slovenské študentské filmy obehnú Slovensko

BRATISLAVA - Putovná prehliadka Ozveny Áčka 2017 prinesie do šiestich krajských miest blok krátkych filmov, ktoré reprezentujú aktuálnu študentskú tvorbu na Slovensku. V priebehu najbližších troch mesiacov budú mať diváci možnosť pozrieť si filmy, ktoré súťažili na prestížnych filmových festivaloch (Cannes, Toronto).

slovakia

left justify in out

"Projekt vznikol ako reakcia na doterajšiu absenciu akejkoľvek systémovej distribúcie študentských filmov na Slovensku," informovala TASR Lucia Pšenková z organizačného tímu Ozveny Áčka 2017. Prehliadka nadväzuje na festival študentských filmov Áčko, ktorý sa koná každoročne na pôde Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave. "Cieľom projektu je preto sprístupniť úspešnú študentskú tvorbu širšej verejnosti a zároveň zvýšiť povedomie o nádejných slovenských filmároch, o ktorých sa ešte bude hovoriť. Aj renomovaní slovenskí režiséri ako napríklad Peter Bebjak, Iveta Grófová alebo Robert Kirchhoff začínali svoju kariéru ako študenti," dodala.

 

Najúspešnejším filmom zo 100-minútového bloku je hraný film Michala Blaška Atlantída, 2003. Príbeh ukrajinského páru, ktorý sa cez Slovensko snaží dostať do Nemecka, mal vlani svetovú premiéru na festivale Cannes v rámci sekcie Cinéfondátion. Do súťažnej dvadsiatky bol vybraný spomedzi 2400 študentských filmov z celého sveta. Odvtedy putuje po celom svete v rámci festivalov. Na 27. ročníku festivalu v Cottbuse získal cenu za najlepší krátky film.

 

Svetovú premiéru na prestížnom filmovom festivale mal aj film Magic Moments. Hraný film Martiny Buchelovej o dospievaní mladého dievčaťa a šťastnom sesterskom vzťahu súťažil na festivale v Toronte v sekcii Short Cuts. Dokumentárnu tvorbu zastupujú filmy 43 rokov bratislavského metra a Chlebíčky - český unikát režisérok Lucie Kašovej a Márie Pinčíkovej. Šesticu filmov uzatvára animovaná snímka Kontrast o toxickej láske a videoklip Yours, ktorý vyhral cenu Kamera 2017 ako najlepší kameramanský počin v študentskom filme.

 

Prvé premietania sa uskutočnia v Košiciach (27.2.) a v Prešove (28.2.). V marci sa prehliadka presunie na stredné Slovensko do Žiliny a Banskej Bystrice, v apríli ukončí svoju púť v mestách Trenčín a Nitra. Projekcie budú obohatené o krátky lektorský úvod študenta audiovizuálnych štúdií a po premietaniach budú nasledovať diskusie s tvorcami.

Ozveny Áčka 2017 organizuje Filmová a televízna fakulta VŠMU v spolupráci so Sokratovým inštitútom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies