VIDEO Z Bratislavy do Prahy za pol hodinu? S Hyperloopom to vraj bude čoskoro!

NETKY.SK • 18 Október 2017, 10:54 • 2 min
VIDEO Z Bratislavy do Prahy za pol hodinu? S Hyperloopom to vraj bude čoskoro!

Už za tri roky sa možno budú ľudia preháňať v kapsuliach rýchlosťou 1200 km/hodinu. Povedal to prevádzkový riaditeľ Hyperloop Transportation Technologies (HTT) Andres De León včera na konferencii v Prahe.

slovakia

left justify in out

Dopravný systém hyperloop je v podstate trubica s kapslami, v ktorých by sa ľudia mohli prepravovať až rýchlosťou 1200 km/hod.

 

"Nie je zatiaľ isté, kde projekt uskutočníme, ale je isté, že to bude už za tri až päť rokov," povedal denníku Právo v utorok na konferenci Startup World Cup & Summit v Praze De León. "Model je firma schopná postaviť okamžite, teraz sa skôr riešia regulácie. V súčasnosti je to otázka aj zaistenia komerčnej životaschopnosti v rôznych teritóriách a pre rôzne spôsoby využitia," povedal.

 

 

Firma chce totiž trubicami, kde by sa v podtlakoveom prostredí pohybovali kapsule takmer rýchlosťou zvuku, prepravovať nielen ľudí, ale aj tovar. Výhodou systému sú podľa DeLeóna nízke investičné a prevádzkové náklady v porovnaní s výstavbou vysokorýchlostných železničných tratí.

 

Systém má využívať energiu zo solárnych panelov umiestnených nad trubicou a k nabíjaniu batérií chce využívať energiu získanú pri brzdení. Kapsule, ktoré pojmú 28 až 40 cestujúcich, by mohli teoreticky vyrážať v intervale do 40 sekúnd po sebe alebo v čase, keď v nich bude dostatočný počet cestujúcich. "Teroreticky je tak kapacita hyperloopu z jedného bodu do druhého až 160-tisíc cestujúcich denne," povedal DeLeón.

 

Firma zakladá nové výskumné centrum vo Francúzsku, kde chce pracovať na ďalšej generácii Hyperloopu. V Tolouse postaví testovaciu trubicu s kapsulami v plnej veľkosti. "Bude to 1,6 kilometra dlhá trubica s priemerom 4 metre. Tam sa bude testovať súčasná verzia, ale aj model, ktorý budeme prevádzkovať v budúcnosti. Budeme ho mať do troch rokov," prehlásil De León. "Teraz začíname objednávať materiály a technológie, ktoré potrebujeme k stavbe funkčného prototypu, ktrorý bude prvým svojho druhu na svete," povedal. 

 

Najväčšie pokroky zatiaľ urobila firma v Abú Dabí v Spojených Arabských Emirátoch. "Tam už máme štúdiu uskutočniteľnosti. Slovensko bola zase prvá krajina, kde sme podpísali memorandum o porozumení o vypracovaní štúdie uskutočniteľnosti. Tajkisto sme rokovali so zástupcami Brna a pripravujeme vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti spojenia medzi Bratislavou, Brnom a Prahou. Ten projekt chceme začať veľmi skoro," dodal DeLeón. 

 

Cesta z Prahy do Btrna by podľa odhadov mohla v hyperloope trvať do dvadsať minút, do Bratislavy ďalších zhruba 10. Celkovo by tak hyperloop spojil dve hlavné mestá kedysi jedného štátu za polhodinku... Podobne dlho by malo trvať aj spojenie Bratislavy s Košicami, ale tu by sme to v tak blízkej budúcnosti ešte nevideli. Ale Ktovie, možno skôr ako po dokončenej diaľnici sa budeme prevážať zo západu na východ a  naopak v kapsuliach hyperloopu...

 

Techbox DenníkaN pred pol rokom uviedol, že trať hypeloopu Praha - Bratislava by pokračovala až do Senca a zastávka v Bratislave by bola mimo centra vo vozovni Jurajov Dvor pri Zlatých pieskoch. Cesta do Senca by potom odtiaľ trvala iba pár minút.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies