Z bosnianskej bane vytiahli poslednú obeť tragédie

NETKY.SK • 8 September 2014, 10:26 • 2 min
Z bosnianskej bane vytiahli poslednú obeť tragédie

ZENICA - Bosnianski záchranári vytiahli v noci nadnes telo posledného z piatich baníkov, ktorí zahynuli v uhoľnej bani pri závale spôsobenom zemetrasením.

slovakia

left justify in out

K nešťastiu došlo minulý týždeň vo štvrtok v bani Raspotočje pri meste Zenica. Približne 500 metrov pod zemou zostalo 34 baníkov, z ktorých 29 vytiahli na povrch živých do 24 hodín. V sobotu dostali záchranári z bane telá štyroch baníkov.

 

Po vyše 80 hodinách prekopávania sa cez podzemné chodby naplnené metánom záchranári našli aj piate telo, uviedla agentúra Reuters. V Zenici sa dnes popoludní uskutoční spoločná modlitba za obete banského nešťastia a pohreb. V moslimsko-chorvátskej Federácii Bosny a Hercegoviny (FBaH), kde baňa leží, vyhlásili štátny smútok.

 

Podľa hlavného banského inšpektora federácie Nuragu Duranoviča sa baníci s najväčšou pravdepodobnosťou udusili jedovatými plynmi, ktoré sa uvoľnili po otrasoch.

 

Baňa Raspotočje produkuje uhlie pre najväčšiu bosniansku elektráreň EPBiH. Zamestnáva 430 baníkov. Pred rozpadom Juhoslávie bola najlepšie vybavenou baňou v regióne. Počas vojny v Bosne ju však poškodilo ostreľovanie a odvtedy nebola modernizovaná.

 

V roku 1982 v nej došlo k veľkému banskému nešťastiu, pri ktorom zahynulo 39 baníkov. Pri predchádzajúcich dvoch tohtoročných incidentoch v tejto bani utrpelo zranenia 16 baníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies