Z boja o Biely dom sa stiahol republikán Jim Gilmore

NETKY.SK • 13 Február 2016, 08:29 • 2 min
Z boja o Biely dom sa stiahol republikán Jim Gilmore

WASHINGTON - Bývalý guvernér amerického štátu Virgínia Jim Gilmore v noci nadnes oznámil, že odstupuje z boja o Biely dom. Informovala o tom televízna stanica Fox News.

slovakia

left justify in out

Gilmore, ktorý sa uchádzal o nomináciu Republikánskej strany, vo svojom vyhlásení uviedol, že má v pláne podporiť vo voľbách nominanta svojej strany a bude naďalej upozorňovať na riziká, ktoré by prinieslo zvolenie jedného z demokratických kandidátov - Hillary Clintonovej alebo Bernieho Sandersa - do funkcie prezidenta USA.

 

Gilmore oznámil svoju kandidatúru vlani v júli. Od samého začiatku bol považovaný za outsidera. Prakticky nefiguroval v žiadnom z rebríčkov vypracúvaných na základe analýz verejnej mienky a zúčastnil sa len na jedinej debate. Na volebných zhromaždeniach v Iowe získal 12 hlasov a na tohtotýždňových primárkach v štáte New Hampshire ho podporilo 133 voličov.

 

Gilmore bol guvernérom štátu Virgínia v rokoch 1998-2002. Na prelome tisícročí viedol kongresovú komisiu, ktorá radila prezidentom Billovi Clintonovi a Georgeovi W. Bushovi v otázkach boja proti terorizmu. V 70. rokoch bol príslušníkom armády a potom pôsobil ako agent u kontrarozviedky v západnom Nemecku.

 

O funkciu prezidenta sa uchádzal už v roku 2008, keď však z predvolebného boja vypadol ešte pred primárkami. V tom istom roku prehral s demokratom Markom Warnerom aj súboj o post senátora za štát Virgínia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona